Søg
 

Åbent hus gav inspiration og indblik

Tre steder i Regionen inviterede Psykiatrien indenfor til en snak om psykiatri og psykisk sygdom for at aflive myter og sætte fokus på Psykiatrien på verdens mentale sundhedsdag.

​- Du kan ikke komme med til nytårsfesten, fordi du er skizofren, sådan lød den barske besked til Ditte Grauen mellem jul og nytår for nogle år siden.

- Det er det ondeste, nogen nogensinde har sagt til mig. Det er jo ikke som at få at vide, du lugter, så du må kun komme med, hvis du har været i bad. Jeg kan jo ikke gøre noget for at ændre det, fortæller Ditte Grauen. Hun er iført en t-shirt, hvor der står ”Psykisk sygdom smitter ikke, det gør tabu.”Som en del af En af os-kampagnen er Ditte Grauen en af de modige ambassadører, der holder foredrag om sine egne erfaringer med Psykiatrien. På verdens mentale sundhedsdag holdt hun oplæg ved Åbent Hus i Psykiatrien i Roskilde.

- Det er godt, der er nogen, der tør skabe åbenhed omkring psykisk sygdom. Det er i blandt os, og det forsvinder ikke. Vi kender jo alle sammen nogen, der har psykisk sygdom inde på livet på den eller anden måde, siger en af de besøgende.

Og det er netop det, der er baggrund for, at Psykiatrien har åbnet dørene i både Roskilde, Næstved og Vordingborg.

- Vi vil gerne fortælle, hvad det er vi tilbyder, og vi vil være med til at afkræfte nogle af de fordomme som mange går rundt med omkring Psykiatrien og psykisk syge. Og det gør vi jo bedst ved at åbne dørene og byde indenfor, siger Karin Højen Johansen, ledende oversygeplejerske i Psykiatrien Øst.

Gode snakke er vigtige

Nogle af dem der mødte op for at få en fornemmelse for, hvad Psykiatrien kan tilbyde, var Andreas og Sofie, der begge er pædagogstuderende og for øjeblikket er i praktik på Center Lindegården, et bosted for sindslidende.

- Jeg hørte oplægget omkring spiseforstyrrelser. Det var meget interessant at høre, hvordan mange ikke mener, spiseforstyrrelse er en sygdom. Samtidig fik jeg også et lille indblik i hvordan behandlingen foregår, og det har været både oplysende, inspirerende og også en øjenåbner, siger Sofie.

Ud over oplægget var de også med på rundvisningen i børne- og ungdomspsykiatrien.

- Det var interessant at se, hvordan et afsnit ser ud. Jeg har fået en masse inspiration til min hverdag og en ny indsigt i Psykiatrien, siger Andreas.

Mange af gæsterne ved arrangementet havde enten en personlig eller en faglig interesse i Psykiatrien i forvejen, men derfor var nysgerrigheden og spørgelysten alligevel stor.

- Det har været en rigtigt god dag, synes jeg. Der har været mange gode snakke rundt omkring, og det er jo der vi alle kan blive klogere. Jeg tror da, at mange her er blevet lidt klogere på, hvad Psykiatrien er, og hvad vi kan tilbyde, fortæller Karine Højen Johansen.Noget af det, der var med til at sætte samtalerne i gang, var de to store plakater i den ene ende af gymnastikhallen, hvor der var stillet boder op. Ikke alle havde lige let ved at finde ud af, hvor deres smiley skulle sættes.

Skrevet af:
Kommunikationskonsulent Christina Strandsberg Nørgaard

 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
12.10.15
Opdateret
07.12.16
Link til denne side:
Andre sider under Artikler
 

 Kontakt

 
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatriledelsens stab
Fælledvej 6
Bygning 3, 3. sal
4200 Slagelse
Tlf. 58 53 60 00

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk