Søg
 

Forskning på Nykøbing F. Sygehus

Forskning er et højt prioriteret indsatsområde på Nykøbing F. Sygehus og i Region Sjælland.

Nykøbing F. Sygehus har et epidemiologisk forskningscenter, der holder til i Athena-huset. Herunder hører også Lolland-Falster Undersøgelsen, LOFUS. De forskningsansatte er:

  • Elsebeth Lynge, klinisk professor ved Københavns Universitet
  • Randi Jepsen, projektchef LOFUS
  • Therese L. F. Holmager, ph.d.-studerende  
  • Neda E. Bruun-Rasmussen, ph.d.-studerende
  • Mette Hartmann Nonboe, ph.d.-studerende
  • María del Pilar Fernández Montejo, ph.d.-studerende 
  • Frederik Abrahamsen, forskningskonsulent
  • Maya Bjørg Jeppesen, piccoline


En af centrets opgaver er at udnytte data indsamlet i LOFUS til forskning. Protokolartiklen for LOFUS og de første artikler baseret på forskning fra LOFUS er blevet publiceret, og vi har igangsat en række projekter, der i den nærmeste fremtid vil resultere i yderligere publikationer.
 
Dataindsamlingen varede fra februar 2016 til februar 2020, og 19.000 indbyggere på Lolland-Falster har undervejs deltaget i befolkningsundersøgelsen.

Neda arbejder med blodprøvesvarene fra LOFUS. Hun ser bl.a. på, hvordan svarene ligger i forhold til de referenceintervaller for blodprøvesvar, der bruges i klinikken.
 
Neda har også kigget efter tegn på sukkersyge i blodprøverne. Det viser sig, at hver tiende borger på Lolland-Falster har så højt blodsukkerniveau, at de bør behandles. For nogle grupper af borgere gælder det endda for hver femte borger, og det er langt fra alle, der modtager den behandling, de har brug for. Du kan læse mere i Folketidendes omtale af resultaterne.
 

Eksempel på forskningsprojekt

Vi arbejder også med andre projekter. Et eksempel er Therese Holmagers ph.d.-projekt, der tager udgangspunkt i, at indbyggerne på Lolland-Falster lever kortere end andre i Danmark.
 
Det er projektets hypotese, at “man bliver ikke syg af at bo på Lolland, men de syge flytter til Lolland”. Det vil sige, at den lave middellevetid ikke er et livsvilkår for at bo på Lolland-Falster, men at der over tid er sket en sundhedsmæssig segregering af den danske befolkning. 
 
Therese har lavet en film om det første delprojekt i hendes ph.d. Se filmen "Livet på Lolland Falster" her - eller på Youtube:
 

<23video src="//regionsjaelland.23video.com/v.ihtml/player.html?token=f9f8373ca95f82b76d73e6986e32f0ec&source=embed&photo%5fid=56074941"> 

Andre forskningsområder

Mette, Maria og Elsebeth arbejder også med andre projekter, f.eks. effekten af HPV-vaccination på livmoderhalskræft og anbefalinger til screeningsprogrammet, samt kigger på målgruppen for et dansk screeningsprogram for lungekræft.
 

Forskningsstøtte til sygehuset

Det er en af vores vigtigste opgaver at hjælpe med til forskning på tværs af sygehuset. Flere projekter er i gang, og vi modtager meget gerne henvendelser fra forskningsinteresserede medarbejdere. 
 
Læs mere om centeret i Årsrapport 2021.
 

Kontakt:

 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
19.12.11
Opdateret
21.06.22
Link til denne side:
Andre sider under Job, karriere og forskning
Center for epidemiologisk forskning
Athena-huset
Strandboulevarden 64
4800 Nykøbing F.
56 51 60 00
93 57 64 04
​​Img_forsk.png

I Region Sjælland og på Nykøbing F. Sygehus er der fokus på forskning.
Du kan læse mere om forskningsaktiviteter - herunder forskningsprojekter og ph.d.-studerende - på www.regionsjaelland.dk/forskning.