Søg
 

Ekstra undersøgelser

 

​Når man deltog i Lolland-Falster Undersøgelsen, blev man spurgt om, hvorvidt man havde lyst til at deltage i ekstra undersøgelser til brug for forskning. 

Det er undersøgelser, der er tilknyttet de mange forskningsprojekter under Lolland-Falster Undersøgelsen. Man vil typisk blive udvalgt på baggrund af sine svar og resultater i undersøgelsen.

Alt er frivilligt, og man kan til hver en tid sige nej.

Her kan man se eksempler:

Ufrivillig vandladning

Forskning i ufrivillig vandladning og hormonelle ubalancer.

<23video src="//regionsjaelland.23video.com/v.ihtml/player.html?token=fd474c2780e970d8fbe3f45806e026b6&source=embed&photo%5fid=17955954">

Undersøgelsen er et led i et forskningsprojekt, der belyser sammenhænge mellem ufrivillig vandladning og henholdsvis sukkersyge og stofskiftesygdom: 

  • Hvor mange kvinder uden sukkersyge eller stofskiftesygdom lider af ufrivillig vandladning?
  • Hvor mange kvinder med sukkersyge eller stofskiftesygdom lider af ufrivillig vandladning?
  • Hvorvidt er blærens funktion forandret, hvis man har sukkersyge eller stofskiftesygdom?
Undersøgelsen blev tilbudt nogle af kvinderne, som havde deltaget i Lolland-Falster Undersøgelsen. Denvar frivillig og krævede, at man underskrev en særskilt samtykkeerklæring. Man kan til hver en tid trække sit samtykke tilbage.

Sådan foregik det 

Hvis du fïk en invitation til at være med og besluttede sig for at deltage, skulle man til undersøgelse på Gynækologisk Ambulatorium på Nykøbing Falster Sygehus. 
 
Ved undersøgelsen skulle man:
  • Have en gynækologisk undersøgelse, hvor det blev undersøgt om skeden faldt frem. Det er ikke usædvanligt, især hvis man har født børn.
  • Have tømt blæren med et lille kateter, så man kunne måle, hvor meget urin, der stod tilbage, når man havde været på toilettet.
  • Have fyldt blæren langsomt med lunt saltvand via kateteret, så trykket i blæren kunne måles.
  • Have testet hvor meget urin, man lækkede, når man hostede. Det skete med et bind i trusserne, der kunne opsamle eventuel ufrivillig vandladning.
  • Tisse på et specielt toilet, der målte mængden af urin og strålens fart.
  • Eventuelt have taget en blodprøve, hvor vi målte blodsukker og hormon for stofskiftesygdom (TSH – thyreoidea stimulerende hormon).
Undersøgelsen blev foretaget af en læge eller sygeplejerske med specialuddannelse indenfor ufrivillig vandladning. Den varede ca. 1 ½ time.
 
Før man mødte skulle man udfylde et skema, der viste hvornår og hvor meget man drak og tissede i løbet af to typiske døgn.
Nytte for deltagerne?
 
Ved at deltage i undersøgelsen kumme man finde ud af, om ens vandladningsproblemer kune behandles.

Undersøgelsen var den samme, som man vil få foretaget, hvis man var blevet henvist fra sin egen læge til Gynækologisk Ambulatorium.

Nytte af forskningen?


Vi forventer, at vores forskningsresultater kan bidrage til ny viden, der kan blive brugt til at oplyse og rådgive om ufrivillig vandladning og måske gøre det muligt at sætte tidligere ind med behandling.

Vi ved, at ufrivillig vandladning kan give psykisk stress, social isolation og forringet livskvalitet. Undersøgelsen kan derfor i et større perspektiv være med til at forbedre den enkeltes trivsel.
 
Se mere info her: Link til forskning

Ulemper, komplikationer og risici?
 
Nogle kvinder kunne opleve ubehag ved undersøgelserne, og enkelte kune få blærebetændelse bagefter.

Data og resultater?

Alle oplysninger og undersøgelsesresultater er strengt fortrolige og omfattet af tavshedspligt. De bliver lagret i Lolland-Falster Undersøgelsens forskningsdatabase, hvor kun involverede medarbejdere har adgang.
 
Resultater fra forskningen vil blive publiceret i videnskabelige tidsskifter.
 
 
Oprettet
08.06.17
Opdateret
17.12.21
Link til denne side:


 

 Kontakt

 
Lolland-Falster Undersøgelsen
Strandboulevarden 64
4800 Nykøbing F.
56 51 68 56

Min Sundhedsplatform

MinSundhedsplatform.dk

Se din journal og dine prøvesvar på www.MinSundhedsplatform.dk