Søg
 

Lokalbedøvelse og pudendusblokade

Lokalbedøvelse og pudendusblokade er to af de former for medicinsk smertelindring, som vi tilbyder i forbindelse med fødslen.

Lokalbedøv​else

Lokalbedøvelse kan lægges som infiltration (indsprøjtning), spray eller som gel. Bedøvelsen virker kun i et begrænset område, og gør at nålestik ikke mærkes eller kun mærkes lidt.

Du kan stadig mærke, at der bliver rørt ved dig. Gel og spray bruges under presseperioden på mellemkødet eller efter fødslen i forbindelse med syning. Infiltration anlægges ved behov for klip i mellemkødet og ved syning efter fødslen.


Bivirkning

Der er ingen bivirkninger. Vævet, hvor indsprøjtning med bedøvelse bliver lagt, kan dog hæve op. Enkelte kan være allergiske over for lokalbedøvelse.

Pudendusblokade

Pudendusblokade er en lokalbedøvelse, der kan anlægges i presseperioden for at mindske udspilingsfornemmelsen omkring skedeåbningen til sidst i fødslen.


Anlæggelse

Blokaden anlægges af en jordemoder ved pudendusnerven, der løber højt oppe i skeden. Nålen føres op via et beskyttelsesrør. Det tager cirka 30 sekunder at anlægge blokaden i hver side, og virkningen varer i 1-2 timer.

Skønnes presseperioden at blive meget kort kan blokaden ikke nå at virke, førend barnet er født, og jordemoderen kan derfor ikke altid opfylde et eventuelt ønske om at få blokaden anlagt.


Bivirkninger

Der er ingen bivirkninger for barnet. Enkelte fødende kan være allergiske over for bedøvelsesmidlet. Der kan forekomme en sovende fornemmelse ned i benene i nogle timer efter fødslen, hvor der også kan være problemer med at støtte på benene. Denne fornemmelse forsvinder, når virkningen af blokaden ophører.​

Øvrige metoder

Her kan du finde øvrige metoder til at lindre smerter - både medicinske og ikke medicinske​.​​​​​​​​​​​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
24.11.16
Opdateret
05.04.19
 

 Kontakt os

 
Afdelingen for kvindesygdomme og fødsler
Fjordvej 15
4800 Nykøbing F.
Tlf. 56 51 54 20 (fødekontor)
Tlf. 56 51 52 20 (barselskontor)