Søg
 

Når fødslen begynder

Hvad er veer, og hvornår du skal ringe til os. Læs og se en video om, hvordan vi vurderer, om du er i aktiv fødsel.

Veer og vandgang

Fødslen kan begynde med veer eller at fostervandet afgår i en stor skylle eller ved langsom siven. Det er mest normalt, at fødsel begynder med veer.

Veer er sammentrækninger af livmodermusklen, hvor livmoderen bliver hård. Sammentrækningerne føles hos de fleste som smerter, der stråler ned foran i bækkenet eller om i lænden.

I begyndelsen vil veerne som oftest være uregelmæssige, men efterhånden kommer de regelmæssigt og tager til i styrke. Her kan der komme en anelse slimet blod fra livmoderhalsen, kaldet tegnblødning. Dette er helt normalt.

Praktisk når fødslen begynder

I jordemoderkonsultationen eller ved fødselsforberedelse har du fået viden om, hvornår veer kan antyde, at du er i aktiv fødsel. På det tidspunkt, eller hvis du er i tvivl inden, er det en god idé at ringe til afsnit for fødende og barsel, og aftale om du skal ind til undersøgelse.

Hvornår du skal tjekkes er individuelt og afhænger blandt andet af eventuelle tidligere fødsler, og hvor tæt du ​bor på sygehuset.

Hvis fostervandet går, eller du har mistanke om det, bør du også kontakte afsnit for fødende og barsel, uanset om du har veer eller ej for at aftale, hvad du skal gøre.


Transport

Du skal selv sørge for din transport ved en fødsel, uanset tidspunktet på døgnet. Overvej derfor i god tid, hvordan dette kan arrangeres, hvis du ikke har bil.

Kun i meget særlige tilfælde kan du blive transporteret med ambulance. Det vurderer den vagthavende jordemoder, når du ringer.

På fødeafsnittet

Du bliver modtaget af en jordemoder, der undersøger dig og vurderer om du er i aktiv fødsel. 

Når du er i aktiv fødsel, har du regelmæssige veer, og din livmodermund er begyndt at åbne sig. Er du i aktiv fødsel bliver du indlagt. 

Jordemoderen vil fortælle dig om, hvilke tilbud der er på afsnittet, og hvad du har mulighed for at benytte.

Beslutninger om behandling og smertelindring​ under fødslen bliver taget på baggrund af barnets tilsta​nd, dine ønsker og vores anbefalinger.​ 

Viser det sig, at du ikke er i aktiv fødsel, vil du blive anbefalet af tage hjem igen eller eventuelt blive indlagt til observation.​


Undersøgelser for om du er aktiv fødsel

Når vi skal undersøge, om du er aktiv fødsel, får du lavet en indvendig og udvendig undersøgelse. I videoerne kan du se og høre om undersøgelserne.

Video: Jordemoder fortæller om begyndende fødsel

<23video src="//regionsjaelland.23video.com/v.ihtml/player.html?token=feabc0013dda51cf4115658468510fee&source=embed&photo%5fid=14144544">

Når vi vurderer, om du er i fødsel, får du også lavet en udvendig undersøgelse. Det er en undersøgelse, hvor jordemoder undersøger dig på mav​en, undersøger hvordan barnet ligger, barnets hjertelyd og vurderer dine veer.

Video: Jordemoder måler fosterets hjertelydskurve

<23video src="//regionsjaelland.23video.com/v.ihtml/player.html?token=51c2a21beebe99251bfa248fe824d6af&source=embed&photo%5fid=13709514">

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
24.11.16
Opdateret
03.12.19
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/ngrnb
 

 Kontakt os

 
Afdelingen for kvindesygdomme og fødsler
Fjordvej 15
4800 Nykøbing F.
Tlf. 56 51 54 20 (fødekontor)
Tlf. 56 51 52 20 (barselskontor)