Søg
 

Akupunktur og steriltvandspapler

Akupunktur og steriltvandspapler er ikke-medicinske metoder til smertelindring.

Akupunktur

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsmetode med meget tynde nåle anbragt på særlige stimulationspunkter.

Nålene bliver placeret af jordemødre, som er uddannet til at bruge akupunktur. Nogle af punkterne kan også stimuleres med fingrene - så kaldes det akupressur. Du og din partner kan selv gøre brug af dette; find inspiration på internettet.

Begge metoder kan anvendes i hele fødselsforløbet, dels som afslapning og dels som smertelindring. Hvor akupunkturnåle sættes afhænger af formålet. Der sættes som regel flere ad gangen. 

De skal sidde minimum i 20-30 minutter, og jordemoderen kan dreje på dem ind i mellem. Nålene stimulerer energibaner i kroppen, og derved ændres smerteopfattelsen. Akupunktur virker forskelligt på fødende.


Bivirkninger ved akupunktur

Ved akupunktur er nålene til engangsbrug og af kirurgisk stål. Den hyppigste bivirkning er små, blå mærker dér, hvor nålene har været.

Vi kan komme til at ramme en nerve, hvilket kan give en jagende smerte. Dette er ikke farligt, og vi fjerner nålen igen. Enkelte mærker en snurrende fornemmelse i kroppen. 

En ulempe kan være at nålene kan hæmme, dine muligheder for at bevæge dig, selvom de er tapet fast til huden.

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler er små depoter af sterilt vand, som sprøjtes ind under huden med en meget tynd kanyle. De lægges i punkter over lænden eller kønsbenet, alt efter hvor smerter føles stærkest. 

Steriltvandspapler er ikke medicin, men virker ved at blokere for smerteimpulser fra livmoderen til hjernen. De føles som bistik - det svider cirka ½ minut. Herefter oplever mange at smerten mindskes betragteligt, og virkningen holder i cirka 2 timer.​​​​​​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
24.11.16
Opdateret
05.04.19
 

 Kontakt os

 
Afdelingen for kvindesygdomme og fødsler
Fjordvej 15
4800 Nykøbing F.
Tlf. 56 51 54 20 (fødekontor)
Tlf. 56 51 52 20 (barselskontor)