Video: Velkommen til afdelingen
<23video src="//regionsjaelland.23video.com/v.ihtml/player.html?token=b0ce25378e31419bffdf8d86182afe66&source=embed&photo%5fid=63610745">
Undersøgelse og behandling
Vi undersøger og behandler kræft medicinsk, med kemoterapi eller anden medicin, samme dag. Du bliver behandlet på Onkologisk Ambulatorium efter henvisning.
I Næstved behandler vi nedenstående diagnoser:
- Brystkræft
- Lungekræft
- Blærehalskirtelkræft (prostata)
- Blærekræft
Dit forløb
Vi planlægger dit forløb sammen med dig og dine pårørende. Det er vigtigt, at du ved, hvad der skal ske, og at du føler dig tryg.
Fra første møde vil du får en overordnet kontaktsygeplejeske
Dine pårørende er meget velkomne til at være med i ambulatoriet. Især ved vigtige samtaler, kan være en fordel at være flere til at høre og huske informationerner
Stil gerne spørgsmål, hvis du er i tvivl. Det gælder også dine pårørende.
Første samtale
Når du kommer til den første samtale, taler vi om, hvilken behandling, vi kan tilbyde dig mod din kræftsygdom.
Når selve behandlingen skal gives, kan det være i form af:
- Tabletter
- Drop i blodåre
- eller en kombination.
Der kan være behov for behandlinger eller indgreb, som supplement til den medicinske behandling. For eksempel:
- Blodtransfusion
- Tapning af væske i bughule eller lunger
- Anlæggelse af veneadgang.
Vi vurderer dine symptomer og/eller bivirkninger, hvis du har akut behov, som ikke kræver indlæggelse.
Virkning af medicinsk behandling
Medicinsk kræftbehandling slår kræftceller ihjel, men rammer også de normale celler, da medicinen bliver ført rundt i kroppen med blodet.
Kæftceller er mere modtagelige over for medicinsk kræftbehandling end de normale celler. Mange kræftceller dør straks, andre senere. I bedste fald forsvinder kræftcellerne helt med medicinsk kræftbehandling.
De stoffer, der bruges til medicinsk kræftbehandling, giver ofte bivirkninger. Det er forskelligt, hvordan man reagerer på behandlingen og påvirkes af eventuelle bivirkninger. Bivirkningerne vil dog næsten altid være til at håndtere, især når man er forberedt på dem.
Før behandlingen vil både din læge og sygeplejerske fortælle dig, hvilke bivirkninger du kan få. Bliv ikke forskrækket. Vi er nødt til at omtale alle de bivirkninger, der kan komme, selv om du sandsynligvis kun vil få nogle enkelte af de mange, vi nævner. Samtidig vil du få råd om, hvordan bivirkningerne kan afhjælpes og eventuelt behandles.
Intravenøs behandling og tabletter
Medicinsk kræftbehandling kan gives som:
- Væske (i et drop) direkte i en blodåre. Det kaldes intravenøs behandling
- Intravenøs behandling over flere døgn gives ved hjælp af en pumpe (en selvtømmende flaske), som du går hjem med
- Tabletter eller kapsler
Intravenøs behandling gives som regel ambulant, men hvis behandlingen er længerevarende, kan det være nødvendigt at være indlagt.
På sygehuset får du lagt en tynd plastikkanyle i en blodåre – enten i håndryggen eller på underarmen. Medicinen blandes op med væske i en pose, som forbindes med en plastikslange til kanylen (drop).
Hvis du skal have medicinsk kræftbehandling i drop gennem lang tid, eller hvis dine blodårer er meget tynde eller ligger dybt under huden, kan det være en fordel for dig at få lagt det, man kalder et permanent venekateter.
Det er en tynd plastikslange, som bliver lagt i en stor blodåre og slutter tæt på hjertet. Dette venekateter bliver liggende, så længe du er i medicinsk kræftbehandling.
Skal du have medicinsk kræftbehandling som tabletter/kapsler eller via pumpe, får du medicinen med hjem.
Forholdsregler
Kræft smitter ikke, og behandlingen påvirker ikke de mennesker, du er sammen med. Der kan være affaldsstoffer fra den medicinske kræftbehandling i sved, urin og afføring op til fem døgn efter behandlingen. Mængden af affaldsstoffer er så lille, at den ikke udgør nogen risiko for dine pårørende.
Du kan leve som du plejer. Vi anbefaler dog følgende:
- Dagligt brusebad og god hygiejne efter toiletbesøg
- Hvis der spildes opkast eller urin, tørres det op med papir. Bagefter vaskes området med vand og sæbe
- Tøj og sengetøj vaskes som sædvanlig
Hvis du modtager hjælp fra hjemmeplejen, bliver de informeret om, at du får kemoterapi. Da sundhedspersonalet kan være i kontakt med flere, som får kemoterapi, er der udarbejdet arbejdsmiljøregler. Du vil derfor kunne opleve, at personalet i visse situationer bærer overtrækskittel eller handsker, for at beskytte sig selv.