Søg
 

Seksualitet hos kvinder

Læs om, hvordan medicinsk kræftbehandling, kan mindske lysten til sex.

​Årsag til nedsat lyst til sex

Nedsættelsen af lyst til sex kan blandt andet skyldes den fysiske og psykiske belastning du kan opleve i forbindelse med en kræftsygdom. Nedsat lyst til sex sker også fordi behandlingen hæmmer ægløsningen og dermed dannelsen af kønshormonet østrogen.


Østrogenmangel kan medføre:

  • hedeture
  • træthed
  • lettere hårtab
  • tørre slimhinder – specielt i skeden.

Kvinder med normal menstruation kan opleve uregelmæssige blødninger eller ophør af menstruationen. Nogle kvinder kan få hedeture. Hvis det er meget generende, så tal med lægen om det.

Kemoterapi kan føre til fostermisdannelser. Det er vigtigt at undgå graviditet, så længe du er i kemobehandling. Du og din partner bør derfor anvende sikker prævention, og gerne én I allerede har erfaring med, så sexlivet ikke kompliceres mere end nødvendigt. Husk du altid kan spørge lægen eller sygeplejersken til råds.

Æggestokkene og muligheden for at få børn påvirkes i nogle tilfælde forbigående og i andre tilfælde vedvarende af kemoterapien. Det afhænger blandt andet af din alder og tid til forventet naturlig overgangsalder. Ønsker I at få børn efter endt behandling, så tal med lægen om det.

Det, du selv kan gøre

​For at få lysten tilbage er det vigtigt at tale med din partner om det. Sig klart og tydeligt, hvis du har mistet lysten, og hvis det ikke har noget med din partner at gøre.

Det er helt i orden at sige fra over for sin partner. I de tilfælde er det vigtigt at bevare kropskontakten til hinanden i det daglige, for eksempel ved at ligge tæt, kysse, kramme og holde om hinanden. Ellers kan det være svært at få den seksuelle lyst igen.​

  • Tørre slimhinder i skeden kan eventuelt afhjælpes med glidecreme eller østrogenstikpiller
  • Du kan blive henvist til en sexologisk klinik via læge eller sygeplejerske
  • Der findes ikke et fast tilbud om at få æg opbevaret nedfrosset, men det er en mulighed, du kan overveje.

Mere information om seksualitet og kræft​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
19.11.18
Opdateret
02.01.19
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/noshk