Søg
 

Grøn stær

Grøn stær er en sygdom, hvor højt tryk i øjet forårsager skader på synsnerven. Nogle gange ses skaderne også ved normalt tryk i øjet. Skader på synsnerven kan gøre, at synsfeltet bliver mindre.

​På billedet til venstre herunder ses en normal synsnerve som en lys "skive" i midten. Billedet til højre viser en synsnerve hos en person, der har grøn stær på det ene øje. Det fornemmes, at synsnerven er trykket "i dybden" hvilket bevirker, at nervetrådene tager skade.


Scanning af synsnerven og en analyse af nervetrådene omkring synsnerven er en af de undersøgelser, der udføres for at afgøre, hvorvidt der er skader, der kan skyldes grøn stær.
 
Billedet til højre viser en scanning af en normal synsnerve med normal tykkelse af nervetråde.
 
Ved opfølgning kan scanningen placeres nøjagtigt samme sted på synsnerven, så selv små forandringer over tid kan spores. Grøn stær behandles i første omgang med øjendråber, hvilket i de fleste tilfælde holder tilstanden i ro. Lykkes det ikke, kan det blive nødvendigt at behandle med laser eller operation.
 
Øjenafdelingen Sjællands Universitetshospital, Roskilde (regionsfunktion) foretager operationer for grøn stær. Den medicinske behandling foregår både på Næstved og Holbæk sygehuse og Sjællands Universitetshospital, Roskilde.

Flere informationer

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
21.06.17
Opdateret
28.04.22
Andre sider under Undersøgelse og behandling