Søg
 

Generel information om MR-skanning

Generel information om MR-skanninger i Røntgenafdelingen. Herunder risici og komplikationer.

Film: Sådan foregår en MR-skanning​

<23video src="//regionsjaelland.23video.com/12319430.ihtml/player.html?source=share&photo%5fid=12179218">​​​

​​​Hvordan dannes et MR-billede?

Undersøgelsen foregår i en kraftig magnet, der er ca. 30.000 gange stærkere end jordens magnetfelt. Radiobølger sendes til det område, der skal undersøges, og kroppen sender ekkoer (resonans) tilbage. Disse ekkoer kan en computer lave til billeder.


Før undersøgelsen

Ved henvisning til MR-skanning, skal du sammen med den, der henviste dig, have udfyldt et kontrolskema med oplysning om klaustrofobi, indopereret pacemaker eller andet metalmateriale mm.

Metal påvirkes af magneten i skanneren. Hvis du har pacemaker eller andet metal opereret ind i kroppen, skal du give os besked.

Før undersøgelsen skal du fjerne make-up, medicinske plastre, hårspænder, smykker, piercinger og tøj, der indeholder metal, samt tømme lommerne.

Mobiltelefon, nøgler og magnetkort (fx Dankort) skal lægges uden for rummet.

Undersøgelsen tager 15 min. til 90 min. Det er en god idé at gå på toilettet inden.


Hvordan foregår MR-skanningen?

Du skal ligge på et leje. Det er vigtigt, at du ligger stille. Lejet bevæger sig ind i magnetfeltet gennem en rund åbning.

Undersøgelsen er delt op i perioder, hvor du hører en række bankelyde, mens der udsendes radiobølger. Lejet kan også ryste lidt. Personalet kan se dig, og du kan hele tiden komme i kontakt med personalet.


Kontraststof

Til nogle skanninger er det nødvendigt at bruge kontraststof. Vi bruger to slags. Det ene stof skal du drikke. Kontraststoffet fordeler sig i mavesæk og tarme. På den måde kan vi skelne organerne fra hinanden.

Det andet kontraststof bliver sprøjtet ind i en åre i armen. Stoffet ændrer de magnetiske signaler. På den måde bliver forskellen på blodkar, organer og væv tydeligere. Kontraststofferne giver som regel ikke ubehag eller bivirkninger. Meget sjældent opleves moderate eller svære bivirkninger i form af åndenød, udbredt udslæt eller andre allergilignende reaktioner (anafylaksi).

Reaktioner ses hyppigere hos personer der har kendt astma, allergi eller tidligere har reageret på kontraststof.

Hvis du får kontrast anbefaler vi, at du bliver i afdelingen indtil 30 min. efter. Hvis du får begyndende åndenød, når du har forladt afdelingen, skal du kontakte egen læge eller lægevagten.

Hvis du får svære bivirkninger, fx tiltagende åndenød, besvimelsestendens eller anden tiltagende alvorlig påvirkning, så ring 112.


Blodprøve

Hvis den undersøgelse, du skal til, kræver kontraststof, får du besked af den læge, der henviser dig.

Før brug af kontraststof er det muligvis nødvendigt at tage en blodprøve, der viser din nyrefunktion. Hvis du har svært nedsat nyrefunktion, er der en meget lille risiko for at udvikle bindevævssygdommen Nefrogen Systemisk Fibrose (NSF). I de tilfælde giver vi ikke kontrast.


Er en MR-skanning farlig?

Nej, hverken det kraftige magnetfelt eller radiobølgerne er skadelige for dig.


MR-skanning og graviditet

Hvis du er gravid, eller hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet. Gravide kvinder skannes ikke i første trimester.


Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål inden undersøgelsen, så kontakt den læge, der har henvist dig. Du kan læse mere om MR-skanning på www.patienthaandbogen.dk.​​​​​

​​

Kort link til siden: www.regionsjaelland.dk/nrmrg

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
12.07.16
Opdateret
08.09.22
Link til denne side:
 

 Kontakt

 
MR-skanning
Røntgenafdelingen
Næstved Sygehus
Ringstedgade 61
4700 Næstved
Tlf. 56 51 42 80
Mandag til torsdag kl. 9.00-15.00
Fredag kl. 9.00 - 14.00