Søg
 

Gastric Bypass

Gastric Bypass-operationer bruges til at behandle overvægt og de komplicerede følgetilstande til den svære eller ekstreme overvægt.

​En Gastric Bypass operation virker på 3 forskellige måder. Ved en kombination af restriktion og malabsorption og en appetitregulerende (neurohormonel) effekt.

Restriktiv vil sige, at fødeindtagelsen begrænses på grund af tildannelsen af en lille mavesæk. Malabsorptiv vil sige, at næringsoptagelsen nedsættes ved en omlægning af den øvre del af tyndtarmen. Neurohormonelt vil sige, at der bl.a. sker en opregulering af mæthedsskabende hormoner.

Operationen udføres som kikkertoperation. Meget sjældent er der behov for en åben operation.


Illustration af Gastric Bypass operation.

Lille mavesæk

Der skabes en lille mavesæk på ca. 20-30 ml. Den lille mavesæk er direkte forbundet med tyndtarmens midterste del.
I løbet af måltidet samles maden hurtigt heri.  Den øvrige del af mavesækken er blindlukket og forbliver liggende i bughulen, hvor den forsat producerer mavesaft, der tømmer sig til tolvfingertarmen.

Eftersom der kun kræves en lille mængde føde for at fylde mavelommen, sender den hurtigt et mætningssignal til hjernen, som om hele mavesækken var fuld. Det er en medvirkende faktor, der får én til at føle sig hurtigere mæt og dermed spise mindre.

Ændring af tarmsystemet

Tyndtarmen deles ca. 70 cm nedenfor tolvfingertarmen og den nedre del sys op til den lille nye mavesæk. Den øvre del sys igen fast på tyndtarmen. Da føden nu passerer uden om tolvfingertarmen og den øverste del af tyndtarmen, optager kroppen færre næringsstoffer og kalorier.

Saft fra mavesæk, galde- og bugspytkirtel produceres, som hidtil, men møder nu først føden i den nedre del af tyndtarmen. Tyndtarmen når derfor ikke at nedbryde al føden, inden den passerer over i tyktarmen og forsvinder ud med afføringen.

Resultater

I løbet af det første år forventer vi et vægttab på ca. 60-80 % af overvægten. Videnskabelige studier har vist, at langt de fleste har bevaret dette vægttab efter 25 år. Samtidig ses en meget positiv virkning på en lang række af de medicinske følgesygdomme til svær overvægt.

Flere studier viser, at mennesker, der er svært overvægtige, oplever en betydelig forbedring i deres livskvalitet efter en betydelig vægtnedgang.

 
 ​​​​​​​​
​​​​​​ ​​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
09.07.12
Opdateret
10.10.22
 

 Oversigtslinks

 
Adresse
 

 Kontakt

 
Kirurgisk Bariatrisk Ambulatorium
Kirurgisk Afdeling
Sjællands Universitetshospital, Køge
Lykkebækvej 1
Blå fløj R1, 1. etage
4600 Køge
Tlf. 47 32 15 05
 

 Relevante links