Søg
 

Hormoner

Læs om de forskellinge typer hormonmedicin til behandling for ufrillig barnløshed.

Stimulationsmedicin

Gonal-f®, Puregon®

Indehold: FSH
Virkning: FSH stimulerer æggestokkene til at modne æg. Det er kroppens eget ægmodningshormon.
I de doser, der anvendes til reagensglasbehandling, får medicinen æggestokkene til at modne mere end ét æg i cyklus.
Gives som indsprøjtning én gang daglig.
Bivirkninger: Lokal ømhed ved indstiksstedet. Ømhed i underlivet. Kan medføre overstimulation – læs mere under risiko behandling


Menopur®, Pergoveris®

Indehold: FSH og LH.
Virkning: FSH er det væsentligste hormon der stimulerer æggestokkene til at producere æg. Det er kroppens eget ægmodningshormon. LH er nødvendigt i små mængder for at sikre en optimal ægmodning. Normalt er der i kroppen tilstrækkeligt med LH, også uden at det gives som indsprøjtning.
I de doser, der anvendes til reagensglasbehandling, får medicinen æggestokkene til at modne mere end ét æg i cyklus.
Gives som indsprøjtning én gang daglig.
Bivirkninger: Lokal ømhed ved indstiksstedet. Ømhed i underlivet. Kan medføre overstimulation.


Elonva®

Indehold: Langtidsvirkende FSH
Virkning: Et langtidsvirkende FSH, der stimulerer æggestokkene til at producere æg. Det har samme virkning som kroppens eget ægmodningshormon, men virkningen holder i adskillige dage efter en enkelt injektion.
Bivirkninger: Lokal ømhed ved indstiksstedet. Ømhed i underlivet. Kan medføre overstimulation.


Orgalutran®, Fyremadel®

Indehold: GnRH-antagonister
Virkning: GnRH-antagonister forhindrer at hypofysen kan udskille LH, som er kroppens ægløsningssignal. Bruges til at forhindre for tidlig ægløsning i en kort protokol.
Bivirkninger: Kløe og irritation på indstiksstedet.

Nedreguleringsmedicin

Synarela®, Suprefact®, Zoladex®, Gonapeptyl®​

​Indhold: GnRH agonister​
Virkning: Disse præparater er såkaldte GnRH agonister (Gonadotropin Releasing Hormone). De påvirker udskillelsen af de overordnede kønshormoner (FSH og LH i hypofysen). Det er FSH og LH, der styrer æggestokkenes funktion.
Præparaterne sætter midlertidigt kvindens normale hormonudskillelse ud af drift. På denne måde opnår man en god kontrol med æggestokkenes ægudvikling. Denne type medicin blokerer for kroppens mulighed for at lave ægløsnings-signal, når der er modne æg. Derved forhindres det, at der kan komme ægløsning før ægudtagningen.
Nogle GnRH agonister kan også bruges som "ægløsningssprøjte" til patienter i en kort protokol. Her anvender vi oftest Suprefact og Gonapeptyl® gives som daglig injektion.​
Mulige bivirkninger: Hovedpine, hedestigning og svedeture. Humørsvingninger.


Clomid®​

Indhold: Klomifen​
Virkning: Det virksomme stof i Clomid® er klomifen, der indirekte stimulerer æggestokkene og derved får flere æg til at modnes. Som regel giver Clomid® modning af mindre end 5 æg. Vi anvender klomifen til kvinder med PCOS, der skal insemineres.
Bivirkninger: Forbigående varmefølelse, kvalme, tågesyn og hovedpine. De fleste, der får Pergotime®, får dog ingen bivirkninger.

Ægløsningsmedicin

Ovitrelle®

Indhold:​ hCG
Virkning: Færdigmodner æggene og gør dem klar til ægløsning. Fremkalder ægløsning ca. 40 timer efter at de er givet som indsprøjtning. Æggene tages ud omkring 36 timer efter injektionen. På det tidspunkt er de færdigmodnede, men der er endnu ikke kommet ægløsning. Gives som en enkelt indsprøjtning på et tidspunkt, der er nøje planlagt ud fra det planlagte tidspunkt for ægudtagningen.
Bivirkninger: Ingen af betydning udover at det sammen med andre hormoner kan medføre overstimulation, hvis der er modnet mange æg.


Suprefact® (GnRH agonister)

Indhold: GnRH agonist 
Virkning: Et alternativ til at benytte det naturlige ægløsningshormon hCG til at fremkalde ægløsning er at give en enkelt dosis af Suprefact® eller Gonapeptyl®.
Bivirkninger: Symptomer på overgangsalder.

Medicin til oplægning af fryseæg

Østradiol, østradiol-plastre (evorel® eller vivelle dot®)

Indhold: Østrogen
Virkning: Østradiol opbygger livmoderslimhinden, så den opnår en tykkelse, hvor den er klar til at tage imod et befrugtet æg. Det er et hormon, der dannes naturligt i æggestokkene.
Tages som tabletter flere gange daglig eller eventuelt som plastre.
Bivirkninger: 


Lutinus®, Crinone®, Cyklogest®

Indhold: Progesteron
Virkning: Progesteron er et naturligt hormon, der færdigmodner slimhinden, når den er opbygget i tykkelse af østradiol. Herved bliver slimhinden klar til at et befrugtet æg kan vokse ned i den. Progesteron gives som stikpiller (Lutinus®, Crinone®) eller creme (Crinone®) i skeden eller eventuelt i endetarmen. Progesteron færdigmodner slimhinden efter at den er opbygget i tykkelse af østradiol. Styrker livmoderslimhinden.
Mulige bivirkninger: Oppustethed, ”luft i maven”, diarre.

Beroligende og smertestillende medicin

Rapifen®

Indhold: Morfinlignende
Virkning: Stærkt smertestillende - morfinlignende. Gives intravenøst i forbindelse med ægudtagning.
Bivirkninger: Kvalme, træthed og svimmelhed.


Panodil®

Indhold: Paracetamol 
Virkning: Let smertestillende. Gives som tabletter. 
Bivirkninger: ingen, når dosis ikke overskrider 8 tabletter dagligt.​

Anden medicin

Prednisolon

Indhold: Binyrebarkhormon
Virkning: Prednisolon er et binyrebarkhormon. Det har mange virkninger i kroppen, blandt andet nedsætter det immunforsvaret i et vist omfang.
Vi benytter i nogle tilfælde prednisolon som supplement til behandlingen. Det kan være hos kvinder med gentagne aborter eller hos kvinder der ikke er blevet gravide efter gentagne behandlinger. Der er ikke videnskabelig dokumentation for, at prednisolon hjælper.
Bivirkninger: I de doser og i de ret korte tidsrum, vi giver prednisolon, er der meget få bivirkninger. Ved længere tids anvendelse og ved anvendelse af højere doser end dem, vi anbefaler, kan der være en række bivirkninger.


Metformin

Indhold: Metformin
Virkning: Metformin er en type medicin, der anvendes ved type-2 diabetes. Det øger insulinfølsomheden i kroppens celler. Vi anvender i nogle tilfælde metformin hos kvinder med PCOS, fordi disse kvinder kan have en vis ”insulinresistens”.
Bivirkninger: Mulig luft eller ondt i maven.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
06.07.18
Opdateret
01.02.19
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/kfho