Søg
 

Følelser og graviditetstest

Læs om de følelsesmæssige reaktioner, hvornår du kan tage graviditetstest, og hvad der sker efterfølgende, hvad enten den er positiv eller negativ.

Følelsesmæssige reaktioner

Samtaler

Vi ved, at det kan være en stor psykisk belastning at være ufrivillig barnløs og at være i fertilitetsbehandling.

Sygeplejerskerne tager gerne en samtale med jer om dette, når I har behov for det. Hvis der ikke er tid til en dybere samtale den pågældende dag, så kan vi altid aftale at følge op på det en anden dag.

Du kan læge mere og også søge støtte hos Landsforeningen For Ufrivilligt Barnløse (LFUB) på www.lfub.dk​.

Positiv graviditetstest

Hvad sker der efter en positiv graviditetstest?

Graviditetstesten udføres som en blodprøve 11 dage efter ægoplægning. Du kan ringe og få svar på blodprøven ml. kl. 13.00-14.00. Her taler du med en sygeplejerske, som informerer dig om blodprøvesvaret samt om din videre plan.

Hos nogle få kvinder kan det være nødvendigt at gentage blodprøven, så vi kan kontrollere, om graviditetshormonet stiger normalt.

Hvis du er gravid efter en estradiol/progesteron stimuleret frysecyklus er det vigtigt at du fortsætter med at tage estradiol og progesteron uændret indtil din 10. graviditetsuge (gestationsuge 10+0).


​Første graviditetsscanning

Ved positiv graviditetstest får du en tid til graviditetsscanning 3 uger efter den positive graviditetstest.

Ved denne scanning tjekker lægen om graviditeten sidder i livmoderen, om graviditeten vokser som forventeligt og om man kan se fosterhjerte-aktion. Hvis alt ser ud som forventeligt ved første graviditetsscanning, vil du blive afsluttet fra Fertilitetsklinikken og vi sender et afsluttende brev til din egen læge.


​Hvornår skal jeg til egen læge?

Du skal selv bestille tid hos din egen læge til 1. graviditetsundersøgelse når du har været til graviditetsscanning. Her udfylder din egen læge vandre-og svangrejournalen samt sender henvisning til nakkefoldsscanning.

Den tidlige graviditet

Den tidlige graviditet

I den tidlige graviditet gennemgår din krop store forandringer. Normale graviditetssymptomer er kvalme, træthed, brystspænding, øget udflåd og menstruationslignende smerter.


Hvornår skal jeg være bekymret?

Hvis du begynder at bløde i tidlig graviditet bør du blive undersøgt af en læge. Lægen foretager en ultralydsscanning for at finde årsagen til blødningen. Der er mange kvinder, som bløder i tidlig graviditet. Hos nogle kvinder skyldes blødningen spontan abort eller graviditet uden for livmoderen. Hvis blødningen ikke er ledsaget af smerter kan du godt vente med at blive scannet til dagen efter.


Hvis du får stærke smerter i underlivet

Det kan være tegn på graviditet udenfor livmoderen, hvis du får stærke smerter i underlivet. Dette er en potentielt livstruende tilstand og det skal undersøges akut. Efter kl. 15.00 skal du kontakte vagtlæge eller 1813.​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
06.07.18
Opdateret
01.02.19
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/kffgt