Søg
 

Hvis årsagen til barnløshed er kendt

Læs hvilken behandling I sandsynligvis skal have, hvis du/I allerede kender årsagen til at du/I ikke bliver gravide.

Enlig

Hvis du er enlig, vil vi starte med at tilbyde dig op til seks behandlinger med donorinsemination. Du kan læse om insemination med donorsæd her.

Hvis du har regelmæssig menstruationscyklus, vil behandle dig uden stimulation, men udelukkende planlægge din ægløsning med en ægløsnende sprøjte. Hvis du har uregelmæssig menstruation, vil vi anvende en mild hormonstimulation for at hjælpe dig med at modne et æg.

For tidlig overgangsalder

Gennemsnitsalderen for at gå i menopause (overgangsalderen) er ca. 52 år i Danmark. Men 3% af alle kvinder vil opleve at gå i overgangsalderen før de fylder 45 år og 1% vil gå i overgangsalderen, før de fylder 40 år. 

Der kan være andre årsager til, at du som kvinde går tidligere i overgangsalderen. For eksempel hvis du har fået kemoterapi i forbindelse med behandling af kræft eller svære gigtlidelser. 

Kvinder i overgangsalderen kan godt blive gravide, men desværre uhyre sjældent med deres egne æg. Der vil derfor være behov for modtage æg fra en anden kvinde.

Lesbiske

Hvis du er i et lesbisk parforhold, vil vi starte med at tilbyde dig op til seks behandlinger med donorinsemination. Du kan læse om insemination med donorsæd her.​


Menstruation cyklus

Hvis du har regelmæssig menstruationscyklus, vil behandle dig uden stimulation, men udelukkende time din ægløsning med en ægløsnende sprøjte. 

Hvis du har uregelmæssig menstruation, vil vi anvende en mild hormonstimulation for at hjælpe dig med at modne et æg.  


Medmoderskab

 

Det er vigtigt, at din partner udfylder en erklæring om medmoderskab til den første samtale, så I begge står som forældre til jeres fælles barn. 

Læs mere om medmoderskab på www.familieretshuset.dk.​

Nedsat sædkvalitet

Hvis du eller din partner har fået konstateret nedsat sædkvalitet, vil vi gerne undersøge det yderligere på Fertilitetsklinikken. 

Sædkvaliteten er afhængig af livsstilsfaktorer og sygdom, som for eksempel feber. Derfor kan sædkvaliteten svinge meget og der skal mere end en enkelt prøve til at afgøre, hvilken behandling der er bedst for jer.  

Hvis du eller din partner har fået konstateret meget nedsat sædkvalitet vil vi foretage en grundig udredning med ultralydsskanning af testiklerne, kromosomtest og hormonprøver, hvis årsagen ikke er kendt. 

Dette vil I få nærmere besked om til jeres første samtale på klinikken.

PCOS - PolyCystisk OvarieSyndrom

PCOS betyder PolyCystisk OvarieSyndrom og har fået navn efter de små cyster (væskefyldte blærer) der ofte findes på æggestokkene, og som kan påvises ved ultralydsscanning. Kvinder med PCOS har derfor som regel en hormonel ubalance. 

Hvis to af følgende tre tegn er tilstede, vil det ofte skyldes PCOS:

  • ​Sjældent eller manglende ægløsning og af denne grund sjældent menstruation. 
  • Synlige tegn på øget mandligt kønshormon (testosteron), såsom uren hud eller øget hårvækst i ansigtet og på kroppen. 
  • Mange små cyster på æggestokkene, som kan konstateres ved ultralydsscanning.​​

Før fertilitetsbehandling tilbydes kvinder med PCOS undersøgelse og behandling, herunder eventuelt specialiseret hjælp til ændring af livsstil. 

​En omlægning af livsstilen i form af øget motion og omlægning af kost kan have en god effekt for at få ægløsning og derved opnå graviditet. Vi har specialiseret os i denne vanskelige problemstilling, og kan give dig den rigtige viden og støtte i processen. 

Livstilsomlægningen vil som behandling oftest foregå i en kombination med anden fertilitetsbehandling.

Steriliseret

Hvis kvinden er steriliseret, er hendes æggeledere aflukket. Derfor skal I have lavet reagensglasbehandling. 

Hvis manden har normal eller let nedsat sædkvalitet, skal I have lavet reagensglasbehandling med IVF.

Hvis manden har meget nedsat sædkvalitet skal I have lavet reagensglasbehandling med mikroinsemination ICSI

Hvis manden er steriliseret er hans sædledere aflukkede. Derfor skal I have lavet reagensglasbehandling med udhentning af sæd fra testiklerne (TESE).

Uforklaret barnløshed

I er uforklaret barnløse, hvis der ikke er nogen god forklaring på, at I ikke er blevet gravide efter 12 måneders forsøg, og I begge er raske, der er regelmæssig menstruationer og normal sædkvalitet. 

Vi vil starte med at undersøge passagen gennem kvindens æggeledere – link til gennemskylning af æggeledere. Hvis der er normal passage, vil vi starte med insemination, der er den mildeste form for fertilitetsbehandling.

Hvis I ikke er blevet gravide efter tre inseminationsforsøg, vil vi fortsætte med reagensglasbehandling med mikroinsemination ICSI.

Uregelmæssig menstruation

Det er normalt, at en menstruationscyklus kan variere mellem 23 til 35 dage. Du har uregelmæssige menstruationer, hvis der går mere end 35 dage fra din første blødningsdag til den næste. 

Det kan være en god idé at skrive ned, hvornår du har menstruation i en app. App´en kan også hjælpe dig med at finde ud af, hvornår der er størst chance for at blive gravid i din menstruationscyklus. 

Der er flere årsager til uregelmæssige menstruationer, for eksempel:

  • PCOS (det har ca. 10-15% af kvinder mellem 20-40 år)
  • Undervægt
  • Overvægt 
  • Hormonel ubalance, for eksempel stress eller overtræning.
​Behandlingstypen vil afhænge af årsagen til dine uregelmæssige menstruationer.
Oprettet
05.07.18
Opdateret
10.08.22
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/kofaak