Søg
 

Kvindens alder

Chancen for at blive gravid falder med alderen.

Alder​​ens betydning

​Alde​r er den vigtigste faktor for en kvindes frugtbarhed. Chancen for at blive gravid falder med kvindens stigende alder. Som 20 årig er din chance for at blive gravid og føde en baby 34% per måned - som 40 årig er den 6%. Dette er forudsat to samlejer om ugen.​

Dette skyldes primært, at antallet af æg og kvaliteten af disse reduceres. Ægcellerne bliver dannede allerede i fosterstadiet. 

  • Ved fødslen indeholder æggestokkene ca. 1.000.000 umodne ægceller. Efter fødslen dannes der ikke flere ægceller.
  • Ved puberteten er antallet af ægceller faldet til ca. 400.000. 
  • Ved den fødedygtige alder er en meget lille andel, ca. 400 af ægcellerne gennemgår en fuld modning til ægløsning.
Tab af æg er dermed en uafvendelig proces, som er uafhængig af p-piller, tidligere graviditeter, aborter, amning og andre faktorer, der er forbundet med den kvindelige forplantningsevne.

Ved hjælp af en blodprøve er det muligt at få estimeret en kvindes ægreserve ved at måle mængden af Anti-Mullersk Hormon (AMH) og ved at tælle de små ægblærer i æggestokkene ved en ultralydsskanning.

I Danmark er alderen for førstegangsfødende steget fra 23 år i 1960’erne til 29 år i 2017, hvilket betyder, at kvinder i dag får senere børn, end de gjorde før i tiden.

Mange par udskyder graviditeten til et tidspunkt i livet, hvor de har tid og plads til at få børn. Et af problemerne med at udskyde graviditeten er, at jo længere tid graviditeten udskydes, desto sværere vil det være at blive gravid.

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
23.07.18
Opdateret
24.01.19
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/kfka