Søg
 

Ægløsning

Timingen er vigtig for at øge chancen for at blive gravid.

Ægløsning

Timingen er vigtig, når du gerne vil være gravid:

  • Tidspunktet for ægløsning er forskellig fra kvinde til kvinde
  • Der er størst chance for at blive gravid ved samleje i de 3 dage op til dagen med ægløsning​​
  • Tidspunktet for ægløsning sker oftest 14 dage før næste menstruation, men afhænger af menstruationscyklus

​Ægløsning betyder, at ægcellen er blevet modnet i æggestokken, og derefter løsrives fra æggestokken.

Ægløsningstidspunktet afhænger af længden på din menstruationscyklus. Længden på en menstruationscyklus kan variere fra kvinde til kvinde. I gennemsnit varer en menstruationscyklus 28 dage. Dog er det ikke ualmindeligt, at en cyklus kan variere fra 23-35 dage.

Det kan være en god idé at skrive ned, hvornår du har menstruation i en app. App´en kan også hjælpe dig med at finde ud af, hvornår der er størst chance for at blive gravid i din menstruationscyklus.

Ægløsningen sker ca. 14 dage før starten på næste menstruationsblødning, hvilket er på dag 14 ved en cyklus på 28 dage eller dag 21 ved cyklus på 35 dage.

Kvinden bliver gravid ved samleje i dagene omkring ægløsningstidspunktet. Modningen af ægcellen foregår ved, at æggestokken bliver påvirket af de overordnede kønshormoner.

Der er to hormoner, som påvirker processen i særlig grad:

  • Follikelstimulerende hormon (FSH) stimulerer udviklingen af den modne ægblære
  • Luteiniserende hormon (LH) udløser selve ægløsningen.

​Ægget transporteres derefter gennem æggelederen og ind i livmoderen. Slimhinden i livmoderen er programmeret til at tage imod ægcellen ved hjælp af hormonerne østradiol og progesteron, som produceres i æggestokken.

Hvis ægget er blevet befrugtet, hvilket sker i den yderste del af æggelederen, og det har sat sig fast inde i livmoderslimhinden, opretholdes progesterondannelsen, og kvinden får ikke menstruation.

Graviditetsprøven i urinen er normalt positiv 14. dage efter ægløsningen, dvs. på det tidspunkt, hvor kvinden normalt ville få menstruation.​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
23.07.18
Opdateret
03.09.22
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/kfae