Søg
 

Reagensglas (IVF)

Reagensglasbehandling tilbydes bl.a. par, hvor kvinden har aflukkede æggeledere, hvor manden har let nedsat sædkvalitet eller hvor barnløsheden er uforklaret.

Overskrift

IVF betyder 'in vitro fertilisering'. Det betyder på dansk, at æggene bliver befrugtet i et reagensglas - 'reagensglasbehandling'.

Kvindens hormonstimulation

Der findes to måder at hormonstimulere kvinden på - en kort protokol og en lang protokol.

Til første samtale laver lægen en plan med jer om, hvilken protokol, der er bedst for jer. I får løbende information, støtte og vejledning af personalet.

Behandlingen for kvinden består i, at hun får hormoner, som får æggestokkene til at modne flere æg, end det ene, der bliver ægløst i en normal menstruationscyklus. 

Modenheden vurderes ved æggeblærens størrelse. Selve ægget er kun 1/10 mm, så det kan ikke ses ved en skanning. Når lægen vurderer at æggene er modne, dvs. over 17 mm i diameter, tages de ud - det er det, der kaldes 'ægudtagningen'. 

For at gøre æggene klar til ægudtagning, skal du tage en ægløsnende sprøjte 36 timer før ægudtagningen.

Dagen efter ægudtagning skal du starte med stikpiller i skeden eller endetarmen tre gange om dagen. Du skal tage stikpillerne, indtil du får svar på graviditetsblodprøven. 

Det er meget vigtigt, at du tager stikpillerne. Hvis du glemmer det, er der stor risiko for, at du ikke bliver gravid, da kroppen mangler de hormoner, som du får via stikpillerne. 

Der kan være en del udflåd fra stikpillerne. Nogle kvinder oplever, at det hjælper på bivirkningerne at tage stikpillerne i endetarmen i stedet for. Pillerne virker lige godt, uanset om du tager dem i skeden eller i endetarmen.

Sædprøven

På ægudtagningsdagen afleverer manden en sædprøve, som bliver oprenset i laboratoriet, så kun de gode, levende sædceller er tilbage. Læs om aflevering af sædprøve til befrugtning.

Laboratoriet

I laboratoriet bliver æggene tilsat den oprensede sædvæske. Sædcellerne skal nu kæmpe om, at få lov at være den der kommer ind i - og derved befrugter ægget. De befrugtede æg vil nu dele sig videre. 

Bioanalytikerne vurderer æggene og giver dem 'karakterer' alt efter delingsevne og deres udseende. Æggene vurderes efter dag 1, 2 og på dag 5. Der tages løbende billeder af de befrugtede æg i vores inkubatorer (varmeskabene).

Ægoplægning

Efter fem dage har det befrugtede æg udviklet sig til en blastocyst. Blastocysten består af 100-150 celler. Det vil være det æg med den bedste 'karakter' der bliver lagt op i livmoderen. Hvis der er flere æg, der har 'topkarakterer', kan de fryses ned og bruges senere. Læs om dette her.​

Blastocysten lægges op i din livmoder med et tyndt plastikrør. En sygeplejerske skanner dig på maven, så lægen får et godt billede af din livmoder og livmoderslimhinden. Lægen kan herved placere det befrugtede æg helt præcist i din livmoder. 

For at få det bedste billede, er det vigtigt, at du har fuld blære. Vi anbefaler, at du ikke har tisset i mindst to timer før ægoplægning. Selve proceduren er smertefri, men der kan være lidt ubehag ifm. at det tynde rør skal op i din livmoder.

Efter ægoplægningen kan du bevæge dig frit og gå på toilettet. Det befrugtede æg falder ikke ud. I løbet af det næste døgn vil det bryde ud af sin skal og implantere sig (grave sig ned) i din livmoderslimhinde. 

Du skal ikke gå i karbad, spa eller svømmehal i dagene efter ægoplægning, da det kan øge en risiko for infektion. 

Vi anbefaler ikke at dyrker hård motion i dagene op til - og lige efter ægoplægning.

Dagen efter ægoplægningen skal du tage en sprøjte, der kan hjælpe blastocysten med at implantere sig.

Chancen for graviditet er afhængig af blastocystens kvalitet og din alder – gennemsnitligt ca. 40% per ægoplægning.

Graviditetstesten og graviditetsskanning

Du skal have taget en blodprøve 11 dage efter ægoplægningen for at afgøre, om du er blevet gravid. Selvom du får blødning før blodprøven, skal du fortsætte med stikpillerne og fastholde blodprøven, da du godt kan være gravid alligevel.

Blodprøven er bestilt og ligger klar på regionens netværk. Du skal have taget blodprøven på et af hospitalerne i Region Sjælland. Læs mere på hospitalets hjemmeside om tidsbestilling for blodprøve, hvis du vil undgå kø.

Får du taget blodprøven om morgenen (før kl. 9), kan du få svar samme dag. Du får svar ved at ringe til sygeplejersken mellem kl. 13-14.

Hvis den er positiv, får I tid til graviditetsskanning 3 uger senere. Her kontrolleres bl.a at fosteret ligger i livmoderen og at hjertet slår.​​

Hvis du desværre ikke er blevet gravid, har lægen lavet en plan for din næste behandling, som du kan få svar på af sygeplejersken.​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
06.07.18
Opdateret
07.09.22
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/kfrg