Søg
 

Holbæk-modellen

På Holbæk Sygehus har man fundet en effektiv behandling, der hjælper overvægtige børn med at tabe sig, og holde vægten.

​Jens-Christian Holm, forskningsansvarlig overlæge i pædiatri (børnesygdomme) på Holbæk Universitetshospital i Region Sjælland har, i fællesskab med sine kolleger, udviklet en effektiv behandling af svær overvægt hos børn og unge - typisk 2-18 årige. Behandlingsmetoden, som har fået tilnavnet Holbæk-modellen, har allerede har hjulpet mange med markante og varige vægttab og benyttes også på andre sygehuse.
jens_christian_holm 100x150.jpg

 

 

 

Jens-Christian Holm
 

Behandlingen

Behandlingen indebærer kun 5 timers konsultationer per barn per år. Med denne indsats reduceres graden af overvægt hos 65-85% af børnene, i både primær og sekundær sektor, deres forældres grad af overvægt samt børnenes forhøjede blodtryk, kolesteroler, fedtlever og derudover forbedres børnenes livskvalitet.
”Der er særligt tre ting, der er vigtige at forstå. Det er, at man ser svær overvægt som en sygdom. Det er, at når man taber sig, så har kroppen et genialt system, der betyder, man lynhurtigt tager på igen. Det vil man, fordi det faktisk er farligt at tabe sin fedtmasse, så kroppen har et meget aggressivt hormonsystem til at genskabe fedtmassen. Og så er det pædagogikken om, hvad vi gør,” siger Jens-Christian Holm.
“Overvægtige børn i almindelighed bliver forsømt. De er ofte ensomme og mange af dem deltager ikke i aktiviteter med deres jævnaldrende. De mangler selvtillid. Med denne ordning er der reelt håb for, at de kan tabe sig og blive glade for livet,” siger Jens-Christian Holm til BBC.
 

15-20 enkle regler

Måden, hvorpå han og holdet på Børneafdelingen i Holbæk har hjulpet børnene, er meget enkel – og meget effektfuld: Holdet udvikler en skræddersyet plan til hvert enkelt barn med 15-20 ændringer, der alle skal implementeres på en gang. Planen udvikles på baggrund af en samtale med barnet og forældrene omkring barnet og familiens madvaner og livsstil.
Blandt grundreglerne er, at barnet skal spise magert kødpålæg og skære ned på frugtindtaget. For eksempel skal frugt om eftermiddagen erstattes af havregryn eller en rugbrødsmad. 
Middagsmaden skal serveres på tallerkenen og bestå af halvt grøntsager, en fjerdedel brune ris, pasta eller kartofler og en fjerdedel kød eller fisk. Der skal gå min. 20 minutter før barnet får serveret en evt. anden portion, da kroppen først skal have mulighed for at mærke, om den er mæt.
Fastfood, slik, chips og sodavand er ikke forbudt, men der er begrænsninger på.
Motion er en vigtig del af reglerne: Gå eller cykl til skole, gå til mindst en fysisk aktivitet og bevæg dig efter skole.
 
 

Resten af livet

”Selvom reglerne kan virke restriktive, så er det i bund og grund et udtryk for omsorg. Vi ved godt alle sammen, at det er ikke synd for børnene, at de ikke må spise slik. Men det er til gengæld synd for dem, hvis de får lov til at spise for meget slik.”
”Børnene og deres forældre er nødt til at forstå, at behandlingen gælder 24/7 resten af livet. Ligesom med alle andre sygdomme, går det galt, hvis man glemmer sin medicin. På samme måde er det med overvægt, hvis man glemmer reglerne et halvt eller et helt år. Hvis man derimod er vedholdende hele livet, så får man ikke blot en højere livskvalitet. Man kommer også til et leve et længere og lykkeligere liv.”

 

Familiens opbakning er afgørende 

Det centrale for Holbæk-modellens succes er, at forældre og børn tager alle kost- og leverådene til sig og gør dem til deres egne valg og altså selv lærer at styre efter de nye leveregler. Det lykkes, og så er gevinsten endda dobbelt.
”Vores omsorg for dem bliver til en egenomsorg, som de får for deres eget liv, og det gælder ikke kun børnene. Forældrene er så centrale i processen, at de oftest selv lægger deres livsstil om. Vores forskning viser derfor også, at forældrene også taber sig markant, og at børnene i øvrigt derudover slipper af med deres forhøjede blodtryk, for høje kolesteroltal, og at de forbedrer deres livskvalitet, appetit og kropsopfattelse."

 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
18.06.18
Opdateret
27.09.21
Link til denne side:
 

 Kontakt

 
Holbæk Sygehus
Smedelundsgade 60
4300 Holbæk
Tlf. 59 48 40 00