Søg
 

Smertelindring

En fødsel er en af de største oplevelser i livet, men er også smertefuld. Der er flere ting både vi og du kan gøre for at reducere smerter i forbindelse med fødslen.

Fødsel og smerter

Der er stor forskel på den enkelte kvindes oplevelse af smerter under fødslen. Undervejs i fødselsforløbet danner kroppen selv smertelindrende stoffer (endorfiner).

Kendskab til vemønster og håndtering af veer fra eksempelvis fødselsforberedelsen kan være en stor hjælp. Det er eksempelvis vigtigt, at du arbejder med veerne i stedet for at kæmpe imod dem. 

Brug vepauserne til at hvile og opspare ny energi til næste ve. 

Det kan derfor være vanskeligt på forhånd at tage stilling til, om du ønsker smertelindring under fødslen og hvilken. Vi anbefaler, at du venter og ser, hvordan fødslen forløber, og hvordan du reagerer på veerne. Herefter kan du vælge, om du har behov for smertelindring.

Angst, usikkerhed og manglende kendskab til fødselsforløbet kan forværre oplevelsen. Vi anbefaler derfor - især førstegangsfødende - at deltage i fødselsforberedelse sammen med partneren, således at I er klar over, hvad der sker under fødslen. Desuden har du/I mulighed for at stille spørgsmål til de tilbud, der findes. 

Vi tilbyder både ikke-medicinsk og medicinsk smertelindring.​ Det er vigtigt at gøre sig klart, at en hel smertefri fødsel ikke er mulig. I kan hele tiden bede os om hjælp til smertehåndtering.


Ikke-medicinsk smertelindring

Flere af de følgende metoder kan du allerde bruge i opstartsfasen derhjemme. Kombinationen af metoder kan give en endnu bedre smertelindring. Din partner kan eksempelvis massere dig, da berøring dæmper angst og fremmer fødslen aktive hormon.

Du kan trykke på de enkelte metoder for at få mere information:


Medicinsk smertelindring

De medicinske smertelindringsmetoder kan med fordel kombineres med de ikke-medicinske. Du kan trykke på de forskellige smertelindringsmetoder for at få mere information:

Flere informationer

​​​​​​​​​​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
15.03.17
Opdateret
21.04.22
 

 Kontakt os

 
Fødeafsnit 05-3
Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling
Holbæk Sygehus
Smedelundsgade 60, 1. sal
4300 Holbæk
Tlf. 59 48 42 93
Hele døgnet og ved AKUT henvendelse