Søg
 

Hormon- og stofskifte

Undersøgelse og behandling af forstyrrelser i hormonsystemet, vækst og pubertet hos børn og unge.

Hormon-, v​ækst- og pubertetsforstyrrelser​

Vi undersøger og behandler børn og unge med forstyrrelser i hormonsystemet, vækst og pubertet. Barnet/den unge kommer til undersøgelse i vores ambulatorium hos speciallæger og sygeplejersker.

Ved behov behandles børn med væksthormon, kønshormoner eller pubertetsstoppende behandling.​


Sådan undersøger vi

Vi kan undersøge, om der er forstyrrelser i barnets/den unges vækst, ved hjælp af forskellige tests.

Undersøgelserne varer en-tre timer, afhængigt af hvilken test barnet/den unge skal have udført. I nogle tilfælde har vi brug for at udføre stimulationstests. De udføres i afdelingens sengeafsnit, hvor barnet/den unge overnatter.

  • ​Undersøgelser med faste
    Nogle undersøgelser kræver, at barnet/den unge møder på sengeafsnittet aftenen før og faster til næste morgen. Det vil sige, at barnet ikke må spise eller drikke fra aftenen før kl. 24.00. Vi kan dog give lidt vand.

  • ​Undersøgelser uden faste
    Hvis barnet skal testes for tidlig pubertet eller cortisol-regulering, er der ingen forberedelse. Barnet/den unge skal ikke være fastende.​

Der anlægges en lille kanyle (venflon) i en blodåre på håndryggen. Det er muligt at sætte Emla-plastre på begge håndrygge en time forud for undersøgelsen for at forebygge smerter ved stikket. Emla-plaster købes i håndkøb på apoteket.

Testen foregår ved, at der gives medicin i venflon. Før og efter vi giver medicin, tager vi blodprøver fra venflon.

Blodprøverne sendes til undersøgelse på Rigshospitalet. I får svar på undersøgelsen af barnets/den unges kontaktlægen hos os inden for tre uger.​​​​​

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
21.04.17
Opdateret
11.05.22
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/hphs