Søg
 

Hvide fingre (Morbus Raynaud)

​Hvad er hvide fingre?  

Hvide fingre eller ”Morbus Raynaud” viser sig ved anfald af hvide, døde fingre, når man udsættes for kulde, f.eks. når man holder på et koldt bilrat eller koldt værktøj. Anfaldet kan ramme en del af eller hele fingeren eller flere fingre, men sjældent tommelfingrene.
 
Når et "anfald" af hvide fingre er ovre, bliver de hvide fingre afløst af en blårødlig misfarvning ledsaget af en snurrende, prikkende fornemmelse i fingrene. 
 

Årsager til hvide fingre

De fleste mennesker med hvide fingre har symptomerne på grund af forskellige bindevævslidelser eller gigt. Hvide fingre kan også opstå som følge af langvarig brug af vibrerende håndværktøj, f.eks. slagboremaskine, vinkelsliber, betonhammer, kædesav eller buskryddere.  
 

Andre sygdomme på grund af vibrerende håndværktøj

Hvide fingre er den mest almindelige følge af udsættelsen for vibrerende håndværktøj, men der kan også ske andre skader. Det kan være en beskadigelse af håndens nerver, f.eks. afklemning af den store nerve i håndleddet (karpaltunnelsyndrom) eller en mere diffus skade på nervetrådene (polyneuropati). Ved særlig udtalt vibrationsudsættelse kan der opstå slidgigt i knoglerne.  
 

Fik du svar på dit spørgsmål?


Oprettet
07.11.18
Opdateret
22.09.20
Link til denne side:
www.regionsjaelland.dk/hashf
​​
​Hjæl​p til MinSundhedsplatform
 
Ring
Tlf. 31 90 83​ 64
Hverdage kl. 9-14​

Du kan også sende en mail på:

minsp@regionsjaelland.dk


 

​​
​​Spørgsmål og svar til MinSP

Spørgsmål og svar
Der er mange gode spørgsmål om Min Sundhedsplatform.

 

 Find svarene her​​

​​​​​​​