Nykøbing F. Sygehus er på vej med en svimmelhedsklinik, som især ældre medborgere vil få gavn af. Klinikken etableres under Geriatrisk Afdeling, som samarbejder med Øre-, Næse-, Halsafdelingen på Køge Sygehus om projektet, der er muliggjort som del af et nyoprettet forskningslektorat på sygehuset i Nykøbing.
- Svimmelhed er reelt en folkesygdom blandt danskere over 60 år, fortæller ledende overlæge Ellen Holm, Nykøbing F. Sygehus, som netop har fået det kliniske forskningslektorat, der har været med til at skabe grundlaget for etableringen af den nye klinik under Geriatrisk Afdeling i Nykøbing.

De næste fem år skal Ellen Holm forske på halv tid og samtidig fortsætte i ledelsesfunktionen på Geriatrisk Afdeling. En væsentlig del af forskningsindsatsen handler om ældre, der falder, og her er svimmelhedsanfald en af årsagerne, men også andre faktorer gør sig gældende: Slidgigt, nedsat balanceevne på grund af mindre blodpropper, fejlmedicinering, dårlig følesans i fødderne og
– mest almindeligt – svækket muskelkraft.
Træning virker uanset alder
- Netop her kan man sætte ind med træning, og især er det vigtigt at styrke de store lårmuskler, fordi man har mulighed for at kompensere ved hjælp af muskelstyrke for nogle af de andre mangler, forklarer Ellen Holm, som understreger, at det aldrig er for sent at begynde at træne, uanset alder.
- Videnskabelige undersøgelser af plejehjemsbeboere har vist, at det udmærket kan lade sig gøre at styrke muskulaturen, selv for folk over 90 år. Det er dog vigtigt, at man får professionel vejledning i forbindelse med genoptræningen, så de rigtige øvelser laves på den rigtige og mest givende måde.
Faldet eller besvimet?
En af udfordringerne inden for området er at afgøre, om en patient, der bringes ind på sygehuset efter at være fundet på gulvet derhjemme, er faldet eller besvimet. Ofte kan patienterne ikke selv bidrage til at skabe klarhed, når sundhedspersonalet spørger ind til det bagefter.
- Vi har et særligt vippeleje, som vi bruger til at undersøge, om patienten har tendens til besvimelse. Det er en briks, som patienten spændes fast på, og så kan vi vippe den til forskellige positioner og lave målinger af blodtryk og hjerterytme undervejs. Det sker ikke sjældent, at patienten besvimer et lille øjeblik i processen, og når vi så spørger om besvimelsen, er patienten ikke selv klar over, at han eller hun reelt har været uden bevidsthed, siger Ellen Holm, hvis forskningslektorat løber over de næste fem år.