På den første hverdag med den nye køreplan er nyskabelsen Femern Bælt-billetten (Fehmarnbelt Ticket) også blevet indført. Billetten giver adgang til at rejse med Scandlines mellem Danmark og Tyskland og til at rejse rundt med bus og tog en hel dag på Lolland-Falster, på Møn og i Ostholstein på den anden side af bæltet. Prisen for en enkelt person er 250 kr. pr. dag, men samtidig lanceres et særligt tilbud til grupperejsende, så fem personer kan købe den samme billet for kun 300 kr. i alt.
- Femern Bælt-billetten er skabt til blandt andet at give borgerne på begge sider af bæltet mulighed for at møde hinanden, lære hinandens områder at kende og nedbryde barrierer, og vi håber, at rigtig mange vil tage mod gruppetilbuddet. Det kan være familier på ferieudflugt, det kan være skoler eller andre uddannelsesinstitutioner i forbindelse med faglige udvekslinger, eller det kan være virksomheder og foreninger. Billetten er en forløber for, hvad der venter, når den faste forbindelse står klar. Til den tid skal helt nye billetter binde regionen sammen, så det at krydse bæltet bliver en dagligdags ting og ikke kun en en-dagsudflugt, siger regionsrådsformand Steen Bach Nielsen, Region Sjælland.
Præsentation til søs
Femern Bælt-billetten (Fehmarnbelt-Ticket) blev præsenteret på et pressemøde til søs i formiddags af Steen Bach Nielsen og Landrat Reinhard Sager fra Kreis Ostholstein, som tog turen frem og tilbage mellem Rødby og Puttgarden på en af Scandlines færger. På turen blev de første billetter overrakt til KulturLink-projektet, der arbejder for at styrke det kulturelle samarbejde i regionen.
Initiativet med den nye billettype udspringer af samarbejdet i Femern Bælt Komiteen, og foruden Scandlines står også Movia, Regionstog og LSV, det tyske trafikselskab i Schleswig-Holstein, bag Femern Bælt-billetten.
- Vi skylder selskaberne stor tak for det engagement, de har lagt i projektet. På begge sider af grænsen kan man se visionerne i, at vi allerede nu arbejder på at bringe borgerne i regionen tættere på hinanden for på den måde at styrke forudsætningerne for den udvikling, som den faste forbindelse skaber grundlaget for. Vi ved fra erfaringerne med forbindelsen over Øresund, at der også kræves en mental forberedelsesfase for at få fuldt udbytte af forbindelsen, og det tager vi et stort skridt på vejen imod med Femern Bælt-billetten, understreger Steen Bach Nielsen.
Med Femern Bælt-billetten bliver en tre år gammel drøm til virkelighed. De allerførste tanker om en Femern Bælt-billet blev nemlig luftet i Femern Bælt Komiteen tilbage i 2009, så præsentationen i dag var også en mærkedag for det danske-tyske samarbejde i komiteen.
Tekst til billede i toppen:
Mange parter står bag den nye Femern Bælt-billet. Fra venstre ses product manager Benny Hansen (Scandlines), områdechef Tommy Frost (Movia), borgmester Uwe-Otto Schmiedt (Fehmarn Stadt), forretningsfører Heiko Hecht (det tyske trafikselskab LSV), Landrat Reinhard Sager (Kreis Ostholstein), projektleder Thomas Waldner (KulturLink) og formanden for Regionsrådet i Region Sjælland, Steen Bach Nielsen.
Foto: Gert Ellegaard, Region Sjælland