Søg
 

Vi kommunikerer med vores hud

Pressemeddelelse: Torsdag d. 13. juni 2013

Når vi rødmer, får udslæt eller huden reagerer på andre måder, så sender det signaler til andre mennesker, og hudens signaler styres af vores sind. Dermatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus forsker i sammenhængen mellem menneskers hud og sind.

- Vi mennesker kommunikerer med hinanden gennem vores hud. Det er de færreste, der tænker over det, men der er en markant sammenhæng mellem vores hud og vores sind. Huden påvirkes af vores sjælelige tilstand. Det ser man blandt andet, når vi rødmer, eller når stress giver kløe, siger professor og Dr. med Gregor Jemec, ledende overlæge på Dermatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

Han har lige stået i spidsen for en stor international konference med titlen Mind the Skin i Roskilde Kongrescenter, der talte 130 deltagere fra hele verden.

- På Dermatologisk Afdeling har vi i mange år interesseret os for nogle af de lidt blødere værdier inden lægevidenskaben. Vores udgangspunkt er hudsygdomme, men når man inddrager menneskets sind, kommer man ud i en zone, der potentielt involverer mange specialer, og dækker over en kompleks patientgruppe, forklarer Gregor Jemec.

Forskning i livskvalitet

Et emne af blødere karakter er livskvalitet. Læge og ph.d.-studerende Gabrielle Vinding fra Dermatologisk Afdeling forsker i livskvalitet for patienter med hudsygdomme. Blandt andet Psoriasis, håndeksem og bumser.

- Vi har brugt data fra den store Befolkningsundersøgelse i Næstved – dvs. viden om den generelle befolkning. Vi har fundet ud af, at folk, der har oplyst, at de har en hudsygdom, har lavere livskvalitet end dem, der ikke har givet oplysninger om en hudsygdom, konstaterer Gabrielle Vinding.

Livskvalitet og hudkræft

Gabrielle Vinding arbejder også med at udvikle et avanceret spørgeskema.

- Livskvalitet opfattes forskelligt fra person til person, og vi vil gerne finde ud af, hvad det betyder for den enkelte at have en hudsygdom. Blandt andet har vi udviklet et nyt spørgeskema om livskvalitet til personer med almindelig hudkræft. Det skal hjælpe os med at klarlægge, hvilken indflydelse hudkræft har på patienternes dagligdag.

Et andet aktuelt studie på Dermatologisk Afdeling forsøger i samarbejde med sygehuse i udlandet at klassificere børn og voksne, der skader deres hud, fordi sindet er i ubalance. Det studium står lægestuderende Hans Christian Ring i spidsen for.

International konference

Dermatologisk Afdeling markerede sin status på den internationale scene med sit værtskab for den internationale EsDAP-konference med 130 deltagere fra hele verden i dagene 6.-8. juni i Roskilde Kongrescenter.

ESDaP (Europæisk selskab for dermatologi og psykiatri) sætter fokus på netop sammenhængen mellem sygdomme i huden og menneskets sind.

Læs mere om konferencen på www.esdap2013.org.


Billeder:

Professer, dr. med GregorJemec (jpg) Ph.d.-studerende Gabrielle Vinding og lægestuderende Hans Christian Ring (jpg)

Kontaktoplysninger for pressen:

Professor Dr. med Gregor Jemec
Ledende overlæge på Dermatologisk Afdeling, Roskilde Sygehus
Tlf. 21 63 20 31

Oprettet
13.06.13
Opdateret
13.06.17
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52