- Med 125 deltagere kan vi godt tillade os og kalde det en succes, siger Jesper Pedersen, ledende overlæge i Børne- og Ungdomspsykiatrien og fortsætter: Det kunne ikke lade sig gøre uden de gode kræfter, der hvert år arbejder hårdt for at skaffe spænende oplægsholdere og tilrettelægge et godt og interessant program. Det er de lykkedes med igen i år.
Forskningsseminaret er det eneste af sin slags i Danmark. Region Sjælland er den eneste region i landet der arrangerer et forskningsseminar, der kun handler om forskning i børne- og ungdomspsykiatrien. Og der er tydeligt en interesse for netop forskning i børne- og ungdomspsykiatri. Hvert år er seminaret blevet større, og også i år var der flere tilmeldte end sidste år, 125 deltagere er ny deltager rekord. Deltagerne kommer fra ind- og udland, og der er både repræsentanter fra Børne- og Ungdomspsykiatrien i regionerne, fra kommuner og de kommunale tilbud, og fra universiteter og forskningsenheder.
- Vi vil gerne skabe en synergi mellem forskerne og klinikerne indenfor børne- og ungdomspsykiatrien. Og så vil vi meget gerne være med til at skabe netværk på tværs af sektorer og geografi, og det synes jeg, vi lykkes godt med, siger Jesper Pedersen.
Udvikling af forskermiljøet
Forskningsseminaret bliver altid afholdt i Roskilde, hvor Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling har til huse. Og i år var ingen undtagelse.
- Forskningsseminaret er også et led i at styrke vores eget forskningsmiljø og i det hele taget sætte fokus på og styrke forskning i børne- og ungdomspsykiatriske problemstillinger, fortæller Jesper Pedersen.
Forskningen var i den grad i højsæde på seminaret, der havde prominente oplægsholdere fra USA, Holland og Sverige samt dygtige forskere til at holde workshops og symposier om emner lige fra studier om kort- og langtidseffekter af medicinsk og adfærdsstøttende behandling af ADHD, neurobiologien hos børn med ADHD og deres søskende over studier af børn af forældre med alvorlig psykisk sygdom til dødeligheden ved spiseforstyrrelser i Danmark fra 1970-2014.
På de fire workshops blev deltagerne inddraget, og der blev livligt diskuteret, hvordan børn af psykisk syge og psykisk syge med børn bedst kan hjælpes, hvordan børn med autisme kan støttes i hverdagen, og om autisme kan kureres.
- Det har været meget vigtigt for os, at deltagerne blev inddraget i wokrshopene, så det var muligt at få en dialog omkring forskningen og resultaterne. Det er vigtigt, at det ikke kun er envejskommunikation, men at tilhørende involveres, det giver ofte nogle meget interessant debatter og nogle helt nye ideer og syn på forskningen. På den måde kan klinikerne også få ideer til, hvordan de kan inddrage forskningsresultaterne i deres hverdag, siger Ole Jakob Storebø, der er en af arrangørerne bag forskningsseminaret.

Spørgelysten var stor da professor James Swanson fra University of California, USA, fortalte om et stort forskningsprojekt der løb fra 1994 til 2014.

Anne Thorup (Tv) og Anne Ranning (Th) fra Region Hovedstaden fortalte, hvordan børn af forældre med alvorlig psykisk sygdom er i større risiko for at udvikle en psykisk sygdom. Der blev under workshoppen ivrigt diskuteret, hvordan både børn og forældre kan hjælpes bedst.
Der var stor interesse for de 11 forskellige forsker-postere, der blev præsenteret på seminaret på Professionshøjskolen Absalon i Roskilde.
Kontaktoplysninger for pressen
Jesper Pedersen, Ledende overlæge, Afd. for Børne- og Ungdomspsykiatri
Tlf. 51 16 79 99
Christina Strandsberg Nørgaard, kommunikationskonsulent
Tlf. 93 56 61 86