Søg
 

Udvidede muligheder for Covid-19 test før påske

Pressemeddelelse: Fredag d. 03. april 2020

Region Sjælland arbejder i samarbejde med PLO Sjælland på højtryk for at blive klar til at visitere og tage imod borgere/patienter med milde symptomer.

​Efter sundhedsmyndighederne onsdag eftermiddag meldte ud, at man nu åbner op for test af mennesker med milde symptomer, der samtidig lever op til en række kriterier, har både de praktiserende læger og Region Sjælland fået ekstra travlt.

- Vi er ikke på plads til at kunne komme i gang med at teste denne nye gruppe endnu. Det er en meget stor gruppe mennesker, der er tale om. Og det kræver et større setup, end vi har nu. Så vi arbejder på højtryk for at finde løsninger, som vi lige nu håber på at have klar til starten af næste uge, fortæller lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, Jesper Gyllenborg.

Han pointerer, at når man øger mængden af mennesker, der skal testes så markant, er der mange procedurer og praktik, der skal gå op i en højere enhed. Det kræver mere personale, flere værnemidler og mere plads at teste mange flere mennesker. Setuppet skal være så sikkert som muligt for både patienter og personale.

Rødglødende telefoner

Både torsdag og fredag har telefonerne hos de praktiserende læger i regionen været rødglødende med borgere, der gerne ville testes, fordi de har milde symptomer.

- De praktiserende læger står over for en kæmpe udfordring, fordi der er dem, der står i første række, når det kommer til at vurdere, hvem der skal henvises til test for covid-19. Det gør de ud fra en lægefaglig vurdering, som tager udgangspunkt i de retningslinjer, der er udsendt af Sundhedsstyrelsen. Og ud fra dem er det ikke alle med milde symptomer, der kan henvises til test, fortæller formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Sjælland, Camilla Høegh-Guldberg.

Forvirring hos borgere

Hos PLO Sjælland har man oplevet forvirring hos borgerne omkring netop de retningslinjer, som gør, at de praktiserende læger ikke kan sende alle med milde symptomer videre til en test, og en undren over hospitalerne ikke allerede torsdag morgen var klar til at teste endnu flere borgere.

- Vi har stor forståelse for, at vores patienter er forvirrede og frustrerede. Vi forsøger at give en fyldestgørende forklaring til de patienter, som ringer ind for at blive testet, men som ikke lever op til kriterierne, eller som gør det, men først kan henvises, når sygehusene melder klar, forklarer Camilla Høegh-Guldberg.

- Vi har et godt samarbejde med Region Sjælland. Og lige for tiden laver vi rigtig mange store ændringer på virkelig kort tid. Vores patienter er vist begyndt at tage for givet, at vi stort set kan omstille vores arbejdsgange fra dag til dag. Så jeg tror, det er vigtigt at huske på, at vi engang imellem skal bruge lidt længere tid på at etablere løsninger, som vi er sikre på fungerer, fortæller Camilla Høegh-Guldberg.

Fakta

Du kan blive henvist til en diagnosisk test for Covid-19, hvis du ud fra en lægefaglig vurdering

Har milde symptomer på COVID-19 og f.eks.

  • har nære relationer i særlige risikogrupper (husstandsmedlemmer med nedsat immunforsvar, svær kronisk sygdom mv)
  • har svært ved at følge anbefaling om selvisolation i hjemmet (af sociale, adfærdsmæssige, boligmæssige ressorcemæssige grunde)
  • har været i tæt kontakt med Covid 19 positiv patient

​​Kontaktoplysninger for pressen:

Camilla Høegh-Guldberg, formand for PLO Sjælland, 23 46 27 02

Jesper Gyllenborg, lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, 60 77 06 07
Oprettet
03.04.20
Opdateret
03.04.20
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52