Svar på blodprøver på en time

Pressemeddelelse: Onsdag d. 08. maj 2013

Nye, fuldautomatiserede laboratorier på Region Sjællands sygehuse giver hurtige svar på blodprøver. Det kommer patienterne til gode, fordi der hurtigere kan stilles diagnoser og sættes behandling i gang.

- Fra blodprøven er på laboratoriet, til der er svar, tager det ca. en time, og vi kan udføre op til 90 analyser per patient, forklarer Pierre Bouchelouche, ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Køge Sygehus.

- Et af vores mål har været, at svar på blodprøver taget på morgenrunden kl. 7 skal være klar til stuegang kl. 9. Så kan lægerne hurtigt træffe beslutninger om videre behandling eller udskrivelse af patienten.

I dag foreligger blodprøvesvar ofte, når stuegangen er afsluttet. Det betyder, at prøvesvarene først kommer til sin ret ved stuegangen dagen efter. De nye laboratorier vil betyde, at nogle patienter kan udskrives et døgn før.

Kort fortalt sker der følgende:

På den stue, hvor patienten ligger, mærker bioanalytikeren prøveglasset med en stregkode. Så scannes prøveglasset og patientens armbånd.

Herefter bliver blodprøven taget og sendt til laboratoriet. Prøven lander i et modtagemodul, hvor den bliver registreret, centrifugeret, afproppet og sat på et transportbånd, der fører prøven direkte til analysemaskinerne.

Fra analysemaskinerne sendes informationer til det tilhørende IT-system, og derfra sendes prøvesvaret direkte til den læge, der har bestilt blodprøven.

- Det hele sker automatisk. Førhen var der meget manuelt arbejde som tog tid, forklarer Pierre Bouchelouche.

Alle laboratorierne i Region Sjælland bliver koblet op på det samme IT-system, så patienterne kan få taget blodprøver hvor som helst i regionen, og svarene kan ses på alle sygehuse.

Første laboratorium taget i brug

Onsdag den 8. maj 2013 blev det første af de moderne laboratorier taget i brug på Køge Sygehus.

Snart følger de øvrige sygehuse i Region Sjælland efter:

• Roskilde Sygehus: Maj 2013
  • Holbæk Sygehus: September 2013
  • Slagelse Sygehus: September 2013
  • Næstved Sygehus: Januar 2014
  • Nykøbing F. Sygehus: Januar 2014

Region Sjælland er den første region i Danmark, der indfører den moderne teknologi på alle sine sygehuse.

Se video med det moderne udstyr på Region Sjællands hjemmeside.

Billeder:

Laboratorium1.jpg: Vivi von Mehren, Afdelingsbioanalytiker på Køge Sygehus, beskriver blodprøvens vej gennem systemet. Gennem de fire rør (rørpost) kommer alle blodprøver fra Køge Sygehus ind i det avancerede maskineri.

Laboratorium2.jpg: En del af det avancerede udstyr, hvor blodprøverne automatisk bliver analyseret.

Laboratorium3.jpg: Ledende overlæge Pierre Bouchelouche og ledende overbioanalytiker Birthe Skytte fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Køge Sygehus.

08.05.13
06.06.18

Pressevagt
Tlf. 57 87 50 52