Søg
 

Stor donation fra Karen Elise Jensens Fond støtter forskning om K-vitamins gavnlige effekt for dialysepatienter

Pressemeddelelse: Onsdag d. 12. september 2018

Et forskningsprojekt på Sjællands Universitetshospital i Roskilde skal de næste to år undersøge effekten af K-vitamin på dialysepatienters øgede risiko for åreforkalkning og knogleskørhed. Karen Elise Jensens Fond støtter med tre millioner kroner.

​Op mod 750.000 danskere skønnes at være ramt af kronisk nyresygdom, og de hårdest ramte, omkring 5000 danskere, har behov for dialyse for at overleve. Nyresyge patienter og særligt dialysepatienter har stærkt forhøjet risiko for hjertekarsygdom og knogleskørhed. Et forskningsprojekt skal over de næste to år undersøge, om tilskud af vitamin K kan reducere risikoen for, at dialysepatienter udvikler for åreforkalkning og knogleskørhed.
 
De seneste års forskning på området har påvist mangel på vitamin K som medvirkende årsag til den øgede risiko for udvikling af hjertekarsygdom og knogleskørhed, men den direkte effekt af vitamin K tilskud hos dialysepatienter er endnu ikke undersøgt.
 
Forskningsprojektet har modtaget 3 mio. fra Karen Elise Jensens Fond, der støtter forskning i forebyggelse, diagnostik og behandling inden for blod-, nyre- og hjertesygdomme.
 

130 dialysepatienter medvirker

Forskningsprojektet vil undersøge ca. 130 dialysepatienter fra Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Nordjylland. Den ene halvdel af patienterne skal dagligt indtage tabletter med 360 mg vitamin K, hvorimod den anden halvdel får inaktive placebotabletter.
 
Patienter vil løbende og gentagne gange få foretaget blodprøver, røntgenbilleder og hjerte-CT-scanning for at undersøge forkalkningsgraden af hjertets kranspulsårer og hovedpulsåren, pulsbølgehastighedsmåling for at undersøge deres pulsårers stivhed samt DXA-knoglescanning for at undersøge deres knoglekvalitet. Derudover vil en biokemiske markører blive fulgt, herunder blodets indhold af vitamin K samt vitamin K-afhængige enzymer med betydning for kar- og knoglesundheden. Forskningsprojektet har samtidig i samarbejde med Biokemi og Immunologi på Sygehus Lillebælt, Vejle, til formål at udvikle specialanalyser til at monitorere blodets indhold af specifikke underklasser af vitamin K og vitamin K-afhængige enzymer, der har betydning for kar- og knoglesundhed.
 
- Der er en række teoretiske holdepunkter for, at vitamin K kan reducere risikoen for åreforkalkning og knogleskørhed. Med forskningsprojektet vil vi undersøge om der også i praksis kan påvises en klinisk betydende effekt af et vitamin K tilskud. Hvis det er tilfældet, vil det kunne få stor gavnlig betydning for dialysepatienter fremover, siger Peter Marckmann, speciallæge i nefrologi og leder af forskningsprojektet, der primært udføres af læge og ph.d.-studerende Karin Levy-Schousboe.
 
Projektet forventes afsluttet i medio 2020.
 
Billedtekst:
Forsker på projektet, læge, ph.d.-studerende Karin Levy-Schousboe og dialysepatient Flemming Skov.

 

 

Kontaktoplysninger for pressen

Peter Marckmann, forskningsleder og speciallæge i intern medicin og nefrologi, Medicinsk Afdeling, Roskilde, Sjællands Universitetshospital, pmar@regionsjaelland.dk, 21 12 15 11
 
Amanda Juhl, kommunikationskonsulent, Sjællands Universitetshospital, aaju@regionsjaelland.dk, 93 56 79 44

 
Oprettet
12.09.18
Opdateret
12.09.18
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52