Søg
 

Smil på traumeklinikken

Pressemeddelelse: Mandag d. 07. november 2011

Region Sjælland kan nu tilbyde hjælp til traumatiserede flygtninge i hele regionen. Ved indvielsen af klinikken i Korsør blev der berettet om stor ondskab, men også om behandling der virker.

Flygtninge, som kommer til Danmark med store traumer i bagagen, kan nu få bedre hjælp i Region Sjælland. Ventelisterne er markant kortere og den geografiske dækning er forbedret, idet der nu kan tilbydes behandling tre steder: Vordingborg, Roskilde og Korsør.
Klinik for Traumatiserede Flygtninge i Korsør blev officielt indviet onsdag den 2. november 2011, men har været i funktion siden maj.

Føles som familie

Og at behandlingen virker, kunne palæstinensiske Sawsan bekræfte, da hun meget åbenhjertigt fortalte om den hjælp, hun har fået på Klinik for Traumatiserede Flygtninge.
- Det føles ikke som sygehus eller behandling, men som familie, når man kommer på klinikken, fortalte Sawsan. Hun har gennemgået et fire måneder langt behandlingsforløb, hvor hun har fået en række redskaber, hun kan bruge, når skræmmende minder og grimme oplevelser truer hendes sind.
- Jeg har lært at styre min vrede og sorg. Jeg bruger teknikker og øvelser med musik eller lange gåture – og det hjælper meget.
Da Sawsan forlod Bagdad efterlod hun også to døtre – en i Irak og en i Syrien, samt sin mand, hvis skæbne hun stadig ikke kender.

Rigtig retning

Formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Sjælland, Kirsten Devantier glæder sig over den nye klinik, for der er alvorligt brug for tilbuddet.
- Ventelisten til behandling er på vej ned, og dermed går udviklingen i den rigtige retning, understregede hun i sin tale.

Omstillingsparat personale

- Den interkulturelle dimension er en vigtig faktor i klinikkens behandling, understregede ledende socialrådgiver Katrine Telcs, som sammen med læge Torben Cordtz udgør ledelsen af de tre klinikker.
- Som personale skal vi have en basal viden om de mange variationer, når det gælder vaner, skikke og sygdomsopfattelse. Vi skal være meget omstillingsparate, sagde Katrine Telcs og fortsatte:
- Den ene dag kan vi behandle et menneske fra Sudan, der kommer fra en nomadekultur – og den næste er det måske en kineser, vi behandler. Vores håb er at møde patienterne der, hvor de er og skabe en interkulturel relation.
- Relationen er vigtig for resultatet og for patienterne, som har været igennem det ondeste onde og har fået nedbrudt deres selvværd og integritet, sagde Katrine Telcs.

Fakta

Klinik for Traumatiserede Flygtninge i Region Sjælland har i årets ti første måneder færdigbehandlet 89 flygtninge. Tilbuddet består af et behandlingsforløb på fire måneder. Klinikken har læger, socialrådgivere, psykologer og terapeuter tilknyttet.

Billeder

(jpg)

(jpg)


Billedtekst:
Kirsten Devantier indvier den nye klinik for Traumatiserede Flygtninge i Korsør (Foto: Torben Cordtz)


Billedtekst:
Palæstinensiske Sawsan er meget glad for den behandling og støtte hun har fået i Region Sjællands Klinik for Traumatiserede Flygtninge. (Foto: Torben Cordtz)

Yderligere oplysninger:

Psykiatridirektør Michael Werchmeister, tel: 54 67 24 01
Formand for Psykiatri og Socialudvalget i Region Sjælland, Kirsten Devantier, tel: 55 73 15 04

Oprettet
10.01.12
Opdateret
09.12.21