Sidste år havde Roskilde Sygehus cirka 500 patienter mere end normalt i løbet af de ti dage, hvor festivalpladsen var åben.
Det er cirka 50 patienter ekstra om dagen, og det betyder, at akutmodtagelsen og skadestuen på Roskilde Sygehus i lang tid før årets festival har forberedt sig på travlhed:
- Det er en travl uge, vi går i møde, men vi er forberedt ned til den mindste detalje. Blandt andet har vi sørget for ekstrabemanding under hele festivalen, fortæller afdelingssygeplejerske Lis Rybjer fra akutmodtagelsen på Roskilde Sygehus.
- Sammenlignet med en normal uge er der en ekstra sygeplejerske på dagvagterne og to ekstra sygeplejersker på nattevagterne i akutmodtagelsen og på skadestuen under hele festivalen.
Medarbejderne på sygehuset har også fået genopfrisket sygehusets beredskabsplan og er blevet klædt på til at håndtere de ekstraordinære situationer, der kan opstå, når der kommer flere patienter på sygehuset end normalt. Også depoterne er gjort klar og er blevet fyldt særlig godt op, og rengøringspersonalet gør rent flere gange end normalt.
God hjælp ude på pladsen
Selvom Roskilde Sygehus får mange patienter fra Roskilde Festival, så er antallet af festivalgængere der skal en tur forbi sygehuset alligevel blevet mindre gennem de seneste år. Roskilde Festival har nemlig et medicinsk beredskab ude på pladsen.
- Vi samarbejder med Roskilde Festival om deres medicinske beredskab. Vi er blandt andet med til at koordinere, hvilke patienter de kan varetage ude på pladsen, og hvilke der skal en tur forbi sygehuset, fortæller ledende overlæge Jens Tingleff fra Akutafdelingen på Køge Sygehus, der har ansvaret for skadestuen på Roskilde Sygehus
- Det fungerer rigtig godt, og de bliver bedre og bedre til at hjælpe tilskadekomne ude på selve pladsen. Det er ofte lettere skader som forstuvning og brandsår, de tager sig af, men de har også et ”afrusningstelt” til nogle af de festivalgæster, der har fået lidt for meget at drikke.
Ofte patienter med risiko for forgiftning
Roskilde Sygehus modtager overvejende patienter fra Roskilde Festival, der har drukket for meget alkohol, eller som har taget stoffer. De kommer ind på sygehuset, hvis der er risiko for forgiftning af den ene eller den anden slags. Derudover er der en del patienter med astma eller allergi samt forskellige former for infektioner.
Patienter der for eksempel har brækket et ben og har brug for ortopædkirurgisk hjælp bliver kørt til enten Akutafdelingen på Køge Sygehus eller til Holbæk Sygehus.
Billeder
Sygeplejerske Christina Nielsen
Afdelingssygeplejerske Lis Rybjer
Festivalgænger (modelfoto)
Billedetekster:
Christina Nielsen er sygeplejerske på Roskilde Sygehus, og hun er ligesom det øvrige personale klar til at modtage patienter, der er kommet galt afsted på Roskilde Festival.
Lis Rybjer: Der er altid en særlig god stemning under festivalen, og festivalgængerne er altid i godt humør, siger afdelingssygeplejerske fra akutmodtagelsen Lis Rybjer. Jeg håber at festivalgæsterne får en uge med rigtig god musik og gode oplevelser. Men jeg håber også, at de passer godt på sig selv og hinanden og holder øje med, om der er nogen, der har brug for hjælp ude på pladsen.
Festivalgænger: En festivalgænger på vej ind på Roskilde Sygehus, der er klar til det ekstra store rykind af patienter fra Roskilde Festival (modelfoto).
Flere oplysninger
Jens Tingleff, ledende overlæge ved Akutafdelingen, Køge Sygehus. Tlf.: 31 20 22 02.