Søg
 

Region og kommuner sender nødråb til regeringen

Pressemeddelelse: Onsdag d. 15. april 2015

Region Sjælland kan blive tvunget til at nedlægge tre sjællandske busruter, der har op mod 640.000 passagerer årligt. Det vil gå hårdt ud over en lang række tyndt befolkede områder på Sjælland samt unge studerende.

Regeringen lader Udkantsdanmark i stikken, lyder det fra udvalgsformand i Region Sjælland

Det såkaldte ungdomskort der skulle give unge rabat på kollektiv trafik er nu helt paradoksalt på vej til at lukke det kollektive trafiktilbud for mange unge uddannelsessøgende på Sjælland.

Staten har valgt at ændre den kompensationsmodel, der ligger bag ungdomskortet. Det koster Region Sjælland omkring 7-8 mio. kr. om året. Et beløb som hverken regionen eller de berørte kommuner har budgetmæssige muligheder for at fremskaffe. Derfor står tre konkrete buslinjer med op imod 640.000 passagerer årligt nu til at lukke. Det vil få fatale konsekvenser for lokalsamfund og ikke mindst unge uddannelsessøgende.

Formanden for regionens udvalg for trafik, klima og ressourcer, Peter Jacobsen, peger på, at man i Region Sjælland har appelleret til regeringen og Folketinget om at finde en løsning på problemet. Indtil videre uden held.

- Regeringen trækker tæppet væk under en række lokalsamfund på Sjælland. Det rammer samtidigt et stort antal unge, der går på produktionsskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser i området. De vil få stort besvær med at komme til og fra skole. Det her er alt andet end balanceret udvikling, som regeringen ellers slår på tromme for. Regeringen lader Udkantsdanmark i stikken, siger Peter Jacobsen.

De tre buslinjer som regionen ser på i forhold til en eventuel lukning, er linje 420R (Slagelse - Holbæk), 570 (Næstved - Dianalund) samt 490 (Slagelse - Svinninge).

Region Sjælland afholdte i går et dialogmøde med de kommuner, der står til at blive direkte berørt af mulige besparelser på regionale buslinjer. På mødet var der enighed mellem Region Sjælland og Holbæk, Kalundborg, Næstved, Slagelse samt Sorø kommuner om de store uheldige konsekvenser, det vil have for de mange daglige brugere af den kollektive trafik, hvis en eller flere af de tre buslinjer nedlægges. Der var derfor enighed om igen at gøre Folketinget og regeringen opmærksom på det urimelige i, at sjællandske borgere nu står til at blive ramt af en teknisk ændring af kompensationsmodellen bag ungdomskortet.

- Vi har på mødet lyttet for at kunne træffe de bedste beslutninger i forhold til de samlede problemstillinger for den regionale kollektive trafik. Nu vil vi i fællesskab sende et helt klart budskab til Christiansborg. Den kollektive trafik i Region Sjælland må ikke blive forringet på grund af tekniske justeringer i kompensationsmodellen bag ungdomskortet. Vi beder derfor i fællesskab om, at Christiansborg finder en løsning for brugerne af den kollektive trafik i Region Sjælland, siger Peter Jacobsen.

Region Sjælland skal senest 1. maj afgive sin trafikbestilling til Movia for den kollektive trafik i 2016. Findes der ikke en løsning inden 1. maj, vil en eller flere af tre buslinjer således stå til at lukke fra 2016.


 

Kontaktoplysninger for pressen:

Peter Jacobsen, formand for Region Sjællands udvalg for trafik, klima og ressourcer, mobil 20 37 01 05

 
Oprettet
15.04.15
Opdateret
04.05.16
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52