Søg
 

Region Sjælland i spidsen for internationalt kræftprojekt

Pressemeddelelse: Tirsdag d. 12. april 2016

Sjællands Universitetshospital, Næstved, er ved roret på et nyt internationalt projekt, der skal gøre kræftbehandling endnu bedre og mere skånsom for danskerne og tyskerne.

Forskning og et teknologisk testcenter skal gøre det nemmere at være kræftpatient.

Startskuddet gives i dag til et nyt internationalt kræftprojekt mellem Danmark og Tyskland, hvor Sjællands Universitetshospital, Næstved, har en fremtrædende rolle som ansvarlig for det EU støttede projekt, InnoCan. Projektet skal gøre det lettere at være kræftpatient på begge sider af grænsen.

- Kræftpatienters behandlingsforløb har betydning for deres fremtidige liv, da flere af dem lever længere tid med sygdommen og eventuelle bivirkninger af behandlingen. I InnoCan forsker vi derfor i nye, skånsomme og effektive behandlingsmetoder til kræftformer som brystkræft, prostatakræft, hoved- og halskræft og kræft i endetarmen, siger Niels Henrik Holländer, overlæge på Klinisk Onkologisk Afdeling i Næstved - der er en del af Sjællands Universitetshospital - og leder af InnoCan.

Et eksempel er inden for strålebehandling, hvor projektet vil se på, om 15 i stedet for 30 strålebehandlinger vil kunne give en bedre behandling. De færre behandlinger skal i stedet være mere præcise og kraftigere end tidligere. Med et nyt testcenter afprøver projektet også ny teknologi. En blodprøve-automat hjemme hos patienterne skal vise, om de er klar til at modtage den næste kemobehandling. Det skal spare de kræftsyge patienter for unødige ture frem og tilbage til sygehuset.

Nemmere at være kræftpatient

Det er InnoCans mål at forenkle og forbedre kræftbehandlingen for og med patienterne på tværs af den dansk-tyske grænse. En tilgang Kræftens Bekæmpelse sætter pris på, ligesom de også selv deltager i projektet med ansvar for analyse af det danske kræftregister og samarbejdet med det tyske ditto.

- Projektet betyder forhåbentlig, at vi får en bedre overlevelse og en mere acceptabel behandling for patienterne på tværs af grænsen. Vi arbejder for, at patienterne skal have et liv uden kræft eller et godt liv med kræft. InnoCan vil være en af byggestenene til at nå det mål, siger Hans Storm, lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse.

 

Innocan vil også teste en anordning i testcentret, der automatisk måler patientens temperatur, vejrtrækning og puls. Anordningen sættes fast på patientens brystkasse, som sender oplysninger til sygeplejersken, der kan reagere hurtigt, hvis der sker en forværring.

- InnoCan har et stort fokus på innovation, som der er behov for på kræftområdet. Disse anordninger kan blive en stor lettelse og sikkerhed for patienten. Det letter folk for en byrde, at de kan være hjemme og stadig blive kontrolleret. Vi forventer os en hel del af det her, siger Hans Storm.

Stærke kompetencer

Klinisk Onkologisk Afdeling, Næstved, har stærke kompetencer på kræftområdet. Sidste år blev kræftafdelingen kåret som landets bedste af Dagens Medicin. Kompetencer der vil blive brug for, når man kigger på de kommende udfordringer på kræftområdet med en stigning på op til 30 procent flere nye kræfttilfælde årligt i 2025.

- Det her er et kæmpe projekt til 32 millioner kroner, og det skal gøre fremtidens kræftbehandling mere skånsom for patienterne. Vi har i forvejen stor erfaring med projekter og forskning af den her type, og vi kan lære meget af vores partnere og omvendt, siger Niels Henrik Holländer.

InnoCan består af en række danske og tyske partnere med Næstved Sygehus i spidsen. Projektet er støttet af Den Europæiske Regionale Udviklingsfond gennem Interreg Deutschland-Danmark programmet med 19 millioner kroner, og det sættes i gang ved Kick-off arrangementet på Designskolen Kolding tirsdag den 12. april.

 

Læs mere om InnoCan projektet på Region Sjællands hjemmeside:

http://www.regionsjaelland.dk/Sundhed/Innovation/Igangvaerende-initiativer/Sider/InnoCan.aspx

 

Fakta:

Budget:

Ca. 32 millioner kroner, hvoraf cirka 19 millioner kroner er støtte fra Interreg Deutschland-Danmark

 

Projektperiode:

InnoCan varer i tre år, men det er meningen, at arbejdet fortsætter, når den støttede projektperiode slutter.

Projektpartnere:

Danske partnere

  • Sjællands Universitetshospital, Næstved (Lead-partner)
  • Sundhedsinnovation Sjælland
  • Odense Universitetshospital
  • University College Sjælland
  • Designskolen Kolding
  • Opeon (ApS)
  • Kræftens Bekæmpelse

Tyske partnere

  • Universitätsklinik Schleswig-Holstein Lübeck
  • Universitätsklinik Schleswig-Holstein Kiel
  • Krebsregister Schleswig-Holstein

Kontaktoplysninger for pressen:

Niels Henrik Holländer, overlæge og leder af InnoCan, 40 29 11 86

Hans Storm, lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse, 21 42 40 68

 

Billeder:


 
Oprettet
12.04.16
Opdateret
19.04.16
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52