Søg
 

Region Sjælland har høstet de første erfaringer med stamcellebehandling

Pressemeddelelse: Tirsdag d. 21. januar 2014

Region Sjælland har gennemført den første stamcellehøst med godt resultat. Intensiv kemoterapi med stamcellestøtte kan fremover komme mange patienter med kræftsygdomme til gode ved enten at helbrede eller forlænge livet.

Høsten af stamceller er en avanceret teknologi, som gør, at Roskilde Sygehus nu selv kan varetage hele den højt specialiserede behandling. Intensiv eller ”højdosis” kemoterapi til patienter med knoglemarvs- eller lymfekræft blev for et år siden etableret i Roskilde, og nu er de første behandlinger med stamcellehøst gennemført med godt resultat. Uden stamcellerne ville patienten ikke kunne tåle behandlingen, forklarer overlæge Lars Munksgaard, Hæmatologisk Afdeling:

- Behandlingen foregår ved, at patienten først får indledende kemoterapi. Derefter høstes stamcellerne – det vil sige, at stamcellerne udtages fra blodet via en avanceret teknik og derefter fryses ned. Cirka fire uger senere giver vi patienten ”højdosis” kemoterapi, og efterfølgende får patienten stamcellerne tilbage. Stamcellerne etablerer en ny knoglemarv i patienten. Det muliggør, at vi kan give en meget høj dosis kemoterapi, som patienten ellers ikke ville kunne tåle. Ved at give intensive behandlinger med kemoterapi kan vi udrydde de sidste kræftceller.

Høsten af stamceller foregår i samarbejde med Klinisk Immunologisk Afdeling på Næstved Sygehus, hvor et nyt, sterilt laboratorium blev taget i brug i september. Afdelingen isolerer og opbevarer stamcellerne ved minus 196 grader, som gør, at stamcellerne kan holde sig i mange år.

Kræftsyge patienter med knoglemarvs- eller lymfekræft fra hele Region Sjælland har mulighed for at få gemt stamceller, som skal bruges, hvis patienten tilbydes ”højdosis” kemobehandling. I Region Sjælland er det alene Hæmatologisk Afdeling i Roskilde, der varetager behandlingen. Den højt specialiserede behandling tilbydes i forvejen på andre universitetssygehuse, men kan nu også tilbydes på Roskilde Sygehus, hvor Hæmatologisk Afdeling har gennemgået en solid faglig opbygning inden for de sidste par år.

Billede:

Region Sjælland har høstet de første erfaringer med stamcellebehandlingt.jpg

Billedtekst:Overlæge Lars Munksgaard har gennemført de første behandlinger med stamceller på patienter ved Hæmatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

Kontaktoplysninger for pressen:

Overlæge Lars Munksgaard, Hæmatologisk Afdeling, Roskilde Sygehus
Tlf.: 47 32 48 11
E-mail larmu@regionsjaelland.dk

 

Oprettet
21.01.14
Opdateret
21.01.14
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52