Søg
 

Region Sjælland: Regeringen må løse uholdbar økonomi

Pressemeddelelse: Torsdag d. 17. maj 2018

Dyr sygehusmedicin og behandling af langt flere patienter er blandt hovedforklaringerne på, at regionernes udgifter stiger eksplosivt i disse år. Region Sjælland har udsigt til et budgetunderskud på 245 mio. kr. næste år.

​Hvis regeringen ikke kommer regionerne til undsætning, vil det gå ud over patienterne, lyder det fra Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Forventningerne til sygehusene og de opgaver, som skal løses, svarer ikke til de penge, som regionerne får til at behandle patienterne. Sådan lyder budskabet fra Region Sjælland, som står over for et budgetunderskud på 245 millioner kroner næste år, og det vel at mærke, inden sygehusene er tilført en eneste krone til mere personale. Regionen er sendt på voldsom sparekurs, og en af de væsentligste årsager er blandt andet støt stigende udgifter til dyr sygehusmedicin. Det giver store økonomiske udfordringer.

- Det er i bund og grund en succeshistorie, som giver os økonomiske udfordringer i sundhedsvæsenet. Vi kan meget mere i vores behandling af patienterne og anvender også ny, dyr sygehusmedicin. Det er naturligvis godt, for vi skal tilbyde det bedste af det bedste til vores patienter. Men det er dybt problematisk, at regeringen ikke dækker regionernes stigende udgifter, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Vil gå ud over patienter

Heino Knudsen anerkender, at sundhedsvæsenet aldrig har fået flere penge end nu. Men det står stadig ikke mål med de stigende udgifter til blandt andet sygehusmedicin og behandlingen af langt flere patienter. Regionsrådsformanden forudser, at forventelige budgetunderskud i regionerne kommer til at gå ud over patienterne, hvis ikke regeringen ændrer kurs og tilfører sundhedsvæsenet flere midler: 

- Vi har i Region Sjælland i en årrække haft en robust og stabil økonomi, fordi vores dygtige medarbejdere på sygehusene har været rigtig gode til konstant at effektivisere og optimere. Men nu står vi et sted, hvor smertetærsklen er nået. Vores medarbejdere løber rigtig stærkt og yder en fantastisk indsats hver dag. Men vi kan ikke længere kun effektivisere os ud af de økonomiske udfordringer. Vi har ikke en mirakelskrue, som vi kan blive ved at justere på – ikke i det tempo, som udgifter og efterspørgsel stiger. 

Afskedigelser 

Hvis regeringen ikke kommer til undsætning med flere penge, vil Region Sjælland reelt kun have én mulighed for at finde 245 millioner kroner i næste års budget til blandt andet den dyre medicin: Besparelser i form af afskedigelser på regionens sygehuse. 

- Det vil være katastrofalt. Det vil gå ud over patienterne, for vi vil ikke længere kunne tilbyde den kvalitet og service, som vi leverer nu. Det vil betyde for lidt tid til patienterne, færre undersøgelser, længere ventetider, et presset arbejdsmiljø og øget risiko for fejl. Det er ikke den kurs, som vi skal sende det danske sundhedsvæsen ind på. Det er regeringens og sundhedsministerens ansvar, at vi nu får vendt udviklingen. Ellers havner vi i en situation, som bliver helt uoverskuelig, siger Heino Knudsen. 

Underskud i alle regioner 

Regionsrådsformanden understreger, at Region Sjælland vil blive ved med at effektivisere og optimere sygehusdriften. 

- Det skal vi hele tiden gøre. Også i takt med at der kommer nye teknologiske muligheder. Men regeringen kan ikke forlange, at vi i en hårdt presset sygehusdrift skal finde store millionbesparelser til de udefrakommende udgifter. Sundhedsministeren vil sikkert sige, at det er regionernes eget ansvar at overholde budgetterne. Det gør vi faktisk også til punkt og prikke på de udgifter, som vi kan styre. Men vi kan for eksempel ikke styre en eksplosiv vækst i udgifterne til dyr sygehusmedicin, siger Heino Knudsen. 

Udover Region Sjælland forventer de øvrige regioner også udfordringer med budgetterne for 2019. 

Region Midtjylland forventer et underskud på 295 millioner kroner i 2019, mens Region Hovedstaden foreløbigt forventer 300 millioner kroner i underskud næste år. Region Syddanmark forventer, at alene udgifterne til sygehusmedicin vil stige med cirka 150 mio. kr. i 2019, som ikke er finansieret. Region Nordjylland mangler mindst 150-200 mio. kr. for at undgå besparelser i 2019 – især på grund af stigende medicinudgifter.


​Kontaktoplysninger for pressen:

Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, 51 14 54 96

Pressevagten i Region Sjælland, 57 87 50 52 

 

 


 

Oprettet
17.05.18
Opdateret
17.05.18
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52