Søg
 

Patienterstatningen har fundet visitationsfejl i mammografi-sagen

Pressemeddelelse: Torsdag d. 26. september 2019

Patienterstatningen har opdaget, at der optræder visitationsfejl for nogle af de ramte kvinder i mammografi-sagen.

Der er ikke tale om en systematisk forkert praksis, og fejlene har ikke ændret ved den gruppe kvinder, der allerede er identificeret til at være omfattet.​​​

 
Patienterstatningen har efter en gennemgang af de første indsendte journaler opdaget problemer med korrekt visitering i nogle af de ramte kvinders journaler fra sagen om de mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus i perioden 1. marts 2013 til 24. maj 2017. 

 
- Det er kvinder, hvis kræft allerede er opdaget og behandlet, og hvor deres patientforløb er ved at blive gennemgået af Patienterstatningen, og hvor vi har fået de første tilbagemeldinger på afgjorte sager. Det handler helt kort om, hvorvidt kvinderne er kommet i den korrekte visitationsgruppe på baggrund af deres symptomer. Dette har betydning for, hvor hurtigt kvinden indkaldes til undersøgelse, forklarer koncerndirektør i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen. 
 
- Det ændrer ikke på sagens omfang eller alvoren i den. Det er stadig den samme gruppe kvinder, og hovedproblemet er uændret at man afstod fra klinisk mammografi og nøjedes med alene røntgenundersøgelse for dem visiteret til den mindst alvorlige gruppe. Hvis man havde lavet klinisk mammografi, når det var relevant, ville man også have fanget de fejlvisiterede, siger Leif Panduro Jensen.
 

Skal undersøges nærmere

Det er Patienterstatningens gennemgang på de første patienter, der viser, at der også er kvinder, som er fejlvisiteret, som om de havde uspecifikke symptomer, selv om henvisningen viste konkrete symptomer. Nogle af disse fejlvisiterede kvinder har derfor også fået en mangelfuld brystundersøgelse.
 
- Der er desværre sket eksempler fejlvisitationer af kvinder med konkrete symptomer i de første tilbagemeldinger fra Patienterstatningen. Det er noget, vi vil dykke videre ned i og undersøge nærmere, siger Leif Panduro Jensen.
 

Sagens omfang er uændret

Sagen handler stadig om de i alt 304 kvinder, hvor Patienterstatningen er i gang med at gennemgå flere af patientforløbene. Alle kvinderne har fået kræft i den periode, hvor de mangelfulde brystundersøgelser foregik på Ringsted Sygehus, og har måske været omfattet af det. Patienterstatningen skal vurdere, om de 304 kvinder har ret til erstatning.
 
Leif Panduro Jensen påpeger, at kvinderne i Region Sjælland ikke skal være nervøse for, om det også er sket i forbindelse med deres undersøgelse. 

 
- Vi har henvendt os til alle de kvinder, der kan være berørt, så hvis man ikke har fået en henvendelse fra os, er man ikke omfattet, siger han.
 
Til gengæld forklarer Leif Panduro Jensen, at 110 kvinder, der er omfattet af Mammografisagen, ikke har reageret på henvendelserne fra Region Sjælland
 
- Denne gruppe kvinder har ikke reageret på vores gentagne henvendelser, og de er dermed hverken vendt tilbage til afdelingen eller på et tidspunkt har takket nej til fornyet undersøgelse. Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på at balancere hensynet mellem at kontakte de berørte kvinder gentagne gange, hvis de ikke svarer, og at det kan virke intimiderende, at regionen bliver ved med at søge kontakt, når borgeren har valgt ikke at svare, siger Leif Panduro Jensen.
 

Regionsrådsformand vil til bunds i sagen

Heino Knudsen, regionsrådsformand Region Sjælland, ser med stor alvor på de nye oplysninger fra Patienterstatningen:
 
- Disse nye oplysninger viser, at det store fokus, vi har fra regionsrådets side på at komme helt til bunds i denne sag, er rigtigt. Derfor er jeg også tilfreds med, at alle patientforløb bliver minutiøst gennemgået i samarbejde med patienterstatningen, siger han.
 
Samtidig slår regionsrådsformanden fast, at Region Sjælland vil til bunds i denne sag:
 
- Sagen er en meget ulykkelig sag, som regionen på det dybeste har undskyldt overfor de berørte kvinder. Regionen har haft, har og vil fremover have fokus på at tage hånd om de berørte kvinder og tilbyde dem bedst mulig hjælp, ligesom der er fokus på at sikre kvaliteten i brystundersøgelserne nu og fremover, siger Heino Knudsen.

 

​Kontaktoplysninger for pressen

Leif Panduro Jensen - Koncerndirektør i Region Sjælland - 71 75 12 00
Pressevagten i Region Sjælland - 57 87 50 52

Oprettet
26.09.19
Opdateret
10.01.20
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52