Patienterne på Akutafdelingen i Holbæk er i knap 75 procent af tilfældene i høj grad eller i meget høj grad tilfredse med besøget. Det er højere end landsgennemsnittet, men det er ikke det eneste område, hvor Akutafdelingen klarer sig godt sammenlignet med afdelinger i resten af landet.
I over halvdelen af spørgsmålene i den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser klarer Akutafdelingen i Holbæk sig bedre end landsgennemsnittet, og de er ikke under gennemsnittet på noget område.
- Det er vigtigt, at vi tager tilbagemeldingerne fra patienterne seriøst, og at patienterne føler sig hørt, siger Aase Bjerring, vicedirektør på Holbæk Sygehus.
Et af de områder, som sygehuset har forbedret sig på efter sidste års undersøgelse, er smertelindring. Sidste år lå Akutafdelingen under landsgennemsnittet, men det har de fået lavet om på i år.
- Vi har rykket os gevaldigt på smertebehandlingen. Vores sekretær spørger patienterne, når de kommer ind ad døren, om de har brug for smertestillende, som sekretæren derefter giver, og så følger vi løbende op på det, siger Aase Bjerring.
Ventetid er en udfordring
Ventetiden på landets akutafdelinger er igen i år det område, som flest patienter ikke er tilfredse med, og her har Holbæk Sygehus en af landets korteste. Især informationer om årsagen til og udviklingen i ventetiden oplever patienterne som vigtige.
Det er også billedet i Holbæk, og de arbejder på at forbedre det.
- Vi er ved at indføre en tavle i venteværelset. Her kan patienterne se, hvor de er i forløbet og den formodede ventetid, siger Aase Bjerring.
Et andet tiltag efter sidste års LUP-undersøgelse er frivillige i venteværelset. De frivillige kommer fra Røde Kors og hjælper til med at sørge for drikkevarer, snakke med patienterne og opmuntre dem, der er kede af det.
- Vi startede med det sidste år, og det har haft en større effekt, end vi lige havde regnet med, siger Aase Bjerring.
Ligesom Holbæk Sygehus arbejdede målrettet med sidste års resultater fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, vil de, ifølge Aase Bjerring, igen år kigge på svarene og se på, hvordan sygehuset fortsat kan forbedre sig.
- Vi hviler ikke på laurbærerne, slutter hun.
Fakta:
En akutafdeling modtager alle akutte patienter, der skal på sygehuset. Det vil sige både de patienter, der kommer med mindre skader som forstuvninger og sår, og dem der indlægges af egen læge eller kommer med ambulance.
Hvis du kommer til skade, skal du altid ringe til Region Sjællands Akuttelefon på 70 15 07 08, før du tager på sygehuset. Vi sørger for, at du kommer til den rette behandling og kan fortælle dig, hvis der er ekstraordinær ventetid, så du måske med fordel kan vente med at tage afsted og dermed tilbringe ventetiden derhjemme.
Kontaktoplysninger for pressen:
Aase Bjerring, vicedirektør på Holbæk Sygehus, 29 61 73 37