Søg
 

Nyt avanceret laboratorium styrker kræftbehandlingen i Region Sjælland

Pressemeddelelse: Fredag d. 19. juli 2013

Skræddersyet kræftbehandling: Region Sjælland har taget et avanceret molekylærbiologisk laboratorium i brug på Roskilde Sygehus. Det betyder blandt andet styrket diagnostik, behandling og overvågning af kræftramte patienter.

​Dr. med. Lars Ødum, ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling, Roskilde Sygehus.

​Forandringer i generne - eller sjældne varianter af bestemte gener - kan fremkalde blandt andet kræft, hjertekarsygdomme og gigtlidelser, men genændringerne kan også fungere som markører for, at en patient har en bestemt sygdom.

- Med vores nye laboratorium kan vi gennemføre analyser af patienternes gener og også undersøge, hvordan de eventuelt ændrer sig under et sygdomsforløb. Det betyder, at vi kan stille meget præcise diagnoser og se resultatet af forskellige behandlinger, forklarer Lars Ødum, ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling, der driver laboratoriet på Roskilde Sygehus.

Før det nye laboratorium blev taget i brug på Roskilde Sygehus, udførte andre regioner de specialiserede analyser for Region Sjælland. Ud over hurtige diagnoser betyder de nye faciliteter derfor også en sundere økonomi.

Mange fordele – særligt på kræftområdet

Hæmatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus behandler sygdomme i blodsystemet – for eksempel kræft i blodet.

- Vi er meget tilfredse med, at vi nu får udført analyserne i Roskilde. Analyserne har afgørende betydning for korrekt diagnose og behandling af sygdomme i blodsystemet. Nu kan vi hurtigere komme i gang med den rigtige behandling, og det har stor betydning, fortæller Lars Møller Pedersen, der er ledende overlæge på Hæmatologisk Afdeling.

Det er ikke kun afdelingerne på Roskilde Sygehus, der får glæde af det nye laboratorium. Eksperterne i det nye laboratorium tilbyder analyser til mange forskellige specialiserede afdelinger på sygehuse både i og uden for Region Sjælland.

Skræddersyet kræftbehandling og forskning

De nye molekylærbiologiske teknikker kan også – ud fra de påviste genfejl og genudtryk - hjælpe med valget af den rigtige kræftmedicin til den enkelte patient – såkaldt skræddersyet kræftbehandling.

- Vi har fået et værdifuldt redskab til at styre behandlingen med kræftmedicin, så vi kan ophøre med behandlingen eller ændre til en mere optimal kræftmedicin på det helt rigtige tidspunkt. Her ligger uden tvivl også en besparelse på meget dyr kræftmedicin, som ikke skal gives til de patienter, der ud fra det givne genaftryk ikke har glæde af behandlingen, forklarer professor Hans Hasselbalch fra Hæmatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

Laboratoriet giver også nye muligheder for at forske i blandt andet kræft- og blodsygdomme.

- Det her er et helt enestående værktøj til at beskrive de genforandringer, der er ansvarlige for, hvordan kræftsygdomme opstår, siger Hans Hasselbalch.

De nye muligheder styrker derfor forskningen markant. Blandt andet forskningen i genforandringer før og under behandling med interferon (immunstimulerende lægemidler), der er et af de store forskningsområder på Hæmatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

Desuden skal der forskes i reguleringen af kroppens immunsystem, som har væsentlig betydning for en række sygdomme som fx gigt, kræft, blodsygdomme, allergi og astma - og også visse graviditetskomplikationer.

Fakta: Hvad er molekylærbiologi?

Molekylærbiologi handler om at undersøge genernes molekylære struktur, det såkaldte DNA.

Et andet vigtigt område inden for molekylærbiologien er undersøgelser af de molekylære mekanismer, der styrer genernes aktivitet og dermed i sidste ende hele menneskekroppens samspil af funktioner.

Molekylærbiologien søger blandt andet svar på, hvordan biologiske egenskaber nedarves – for eksempel hvordan kolesterolomsætningen reguleres. Andre områder handler om, hvordan kræft udvikler sig, og hvordan immunsystemet overvåger dels kroppens eget væv, dels fremmede, indtrængende og sygdomsfremkaldende mikroorganismer så som virus.

Billede: Lars Ødum ser frem til arbejdet i det nye laboratorium, der rummer meget avanceret udstyr og giver helt nye muligheder inden for bl.a. kræftbehandling. Foto: Karsten Kanding Christrup

Download billedet (jpg)


Kontaktoplysninger for pressen:

Dr. med. Lars Ødum, ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling, Roskilde Sygehus

Tlf. 29 21 02 64

Oprettet
19.07.13
Opdateret
08.08.13
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52