Søg
 

Nykøbing F. Sygehus får to millioner til forskning i screening for brystkræft

Pressemeddelelse: Torsdag d. 16. maj 2019

Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget godt to millioner til det første danske forskningsprojekt, der vil undersøge, om mammografiscreeningen af alle danske kvinder har den ønskede effekt. I spidsen for projektet står klinisk professor Elsebeth Lynge.

​2,26 millioner kroner sender Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt på Nykøbing F. Sygehus, der vil undersøge, om den landsdækkende screening af danske kvinder for brystkræft har den ønskede effekt. Den ønskede effekt er, at færre dør af sygdommen, end hvis der ikke bliver screenet.

- Vi vil finde ud af, om der stadig er belæg for at tilbyde mammografi-screening. Screening er kun berettiget, hvis den nedsætter dødeligheden af brystkræft, siger Elsebeth Lynge, klinisk professor på Nykøbing F. Sygehus.

Kvart million screenes hvert år

Landsdækkende screening for brystkræft blev indført fra 2007 til 2010. Hvert år bliver 250.000 kvinder screenet. 7.000 kommer til yderligere undersøgelse. Det drejer sig om kvinder i 50 til 69-års alderen.

- Det er derfor kun kvinder, diagnosticeret i 50-69 års alderen, der kan have gavn af screeningen, siger Elsebeth Lynge.

Mange kvinder, der dør af brystkræft, får deres diagnose enten før de er 50 år, eller når de er ældre end 69 år.

Økonomiske og mentale omkostninger

Forskningsprojektet, som Elsebeth Lynge står i spidsen for, løber over tre år og vil måle effekten af de sidste 10 års screeninger.

- Der er omkostninger ved screeningsprogrammet. Og der er omkostninger for kvinderne, der kan være belastede af bekymringer i perioden fra screeningen til de får svar på, om de er syge eller ej, siger Elsebeth Lynge og fortsætter.

- Screeningsprogrammet for brystkræft bygger på resultater fra lodtrækningsforsøg, der blev gennemført i Sverige for 30-40 år siden. De undersøgelser viste en klar gavnlig effekt. I mellemtiden er der sket forbedringer i behandlingen af brystkræft. Så spørgsmålet er, om vi i dag har den samme effekt af screeningen som dengang, siger hun.

Danmarks Frie Forskningsfond har i denne omgang finansieret forskningsprojekter for et beløb, der svarer til 13 procent af det samlede beløb, fondet er blevet ansøgt om.

- Vi er utroligt glade for, at Danmarks Frie Forskningsfond har tilgodeset Elsebeth Lynges projekt, der passer til vores forskningspolitik om at forske i de sygdomme, der rammer flest, siger Ricco Dyhr, sygehusdirektør på Nykøbing F. Sygehus.

Fakta:

Elsebeth Lynge samarbejder med klinikere inden for behandling af brystkræft fra henholdsvis København, Odense og Aarhus. Derudover er der tilknyttet statistikere fra Københavns og Oslo Universiteter.​


​Kontaktoplysninger for pressen:

Elsebeth Lynge, klinisk professor, 20 42 18 63

Ricco Dyhr, sygehusdirektør på Nykøbing F. Sygehus, 20 78 02 38

Oprettet
16.05.19
Opdateret
16.05.19
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52