Søg
 

Ny testgrund i Region Sjælland kom godt fra start

Pressemeddelelse: Torsdag d. 15. september 2016

Mange interesserede var mødt op, da Region Sjælland åbnede den første og eneste testgrund i landet, hvor virksomheder og videninstitutioner kan udvikle nye metoder til oprensning af pesticidforurenet jord- og grundvand.

Regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) og borgmester Mette Touborg (SF) fra Lejre Kommune klipper det røde bånd og åbner officielt testgrunden. 
Foto: Bo Nymann​.
​​

- Et af Region Sjællands mål er at sikre rent drikkevand til vores borgere nu og i fremtiden. Det er en stor opgave med flere tusinde forurenede grunde og lossepladser. De løsninger, som findes i dag er ikke gode nok og dyre i drift. Derfor er vi i dag glade for at kunne byde velkommen til forskere og virksomheder, der kan hjælpe med at finde effektive metoder og bæredygtige løsninger, som vil få en stor betydning for vores fælles fremtid. Hvis vi sammen er virkelig innovative, kan vi udvikle metoder til oprensning af forurenede grunde, der truer vores grundvand, som kan markedsføres både i Danmark og i udlandet, fortalte Regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) i sin åbningstale.

Borgmester Mette Touborg (SF) fra den grønne kommune Lejre glædede sig over samarbejdet med regionen:

- Baggrunden for, at vi står her i dag er jo i bund og grund trist. For vi befinder os ved en losseplads, som ikke just lever op til det vi ellers bryster os af her i Lejre Kommune. Vi kan ikke ændre vores fortid, men vi kan ændre vores fremtid. Derfor er vi rigtig glade for samarbejdet med regionen, og det er mit håb, at de forskere og virksomheder, som vil udvikle nye metoder på testgrunden ikke kun kommer vores kommune til gode, men at det får betydning for resten af vores omverden, sagde Mette Touborg (SF).

I alt stod samarbejdspartnere til fem udviklingsprojekter klar til at fortælle om, hvordan de vil teste nye innovative veje i at sikre rent drikkevand i fremtiden. En af dem er virksomheden BioREM, der udvikler en ny metode til at nedbryde pesticider i grundvandet:

- Pesticidforurening er ofte spredt ud over et stort område, og de teknikker vi har i dag kan kun delvist nedbryde pesticider. Derfor arbejder vi på at udvikle en ny teknik sammen med GEUS og Teknologisk Institut, hvor bakterier og hjælpestoffer kan oprense pesticider nede i jorden og få has på kilden til forureningen, sådan, at de ikke udgør en trussel mod vores grundvand og vores drikkevand, fortæller Jørgen Mølgaard, direktør for BioREM.

En fælles indsats

Testgrunden ved Stengårdens Losseplads er en 1.200 kvm stor grund, der skal fungere som et center til udvikling og afprøvning af nye metoder til oprensning af forurening. 

Testgrunden indgår som en af syv nationale testgrunde i det nationale netværk Danish Soil Partnership, som de danske regioner har etableret i fællesskab. 

Testgrundene repræsenterer hver i sær forskellige former for forurening. Jorden på Region Sjællands testgrund ved Stengårdens losseplads i Hvalsø er især forurenet med pesticider.​​



Læs også:

Testgrund ved losseplads skal hjælpe med udvikling af nye metoder til at sikre rent grundvand​​



Billeder

01 Testgrund Jens Stenbæk, Regionsrådsformand.JPG
Billedtekst: Regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) holder åbningstale for mange interesserede fremmødte til indvielsen af testgrunden ved Stengårdens losseplads, Hvalsø.
Foto: Bo Nymann

02 Testgrund, Jens Stenbæk, og Mette Touborg indvier testgrunden.JPG
Billedtekst: Regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) og borgmester Mette Touborg (SF) fra Lejre Kommune klipper det røde bånd og åbner officielt testgrunden.
Foto: Bo Nymann

03 Testgrund, direktør Jørgen Mølgaard fra BioREM og tilhørere.JPG
Billedtekst: Jørgen Mølgaard, direktør for BioREM, fortæller interesserede tilhørere om udvikling af en ny metode til at fjerne pesticidforurening fra jord- og grundvand.
Foto: Bo Nymann​



Kontaktoplysninger for pressen:

Pressevagten 57 87 50 52

Oprettet
15.09.16
Opdateret
15.09.16