Søg
 

Ny professor vil klarlægge genetiske markører inden for arvelige lungesygdomme

Pressemeddelelse: Fredag d. 28. september 2018

Morten Dahl er udnævnt som professor i lungegenetik ved Institut for Klinisk Medicin på Klinisk Biokemisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital.

Hvilken betydning har genetikken for arvelige lungesygdomme, og hvordan kan vi bruge denne viden til bedre at diagnosticere og prognosticere patienter med lungesygdomme? Det skal Morten Dahl, overlæge, dr. med., ph.d. og nyudnævnt professor på Klinisk Biokemisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital undersøge.
 
- Vi ved allerede meget om genetiske markører for f.eks. cancer og hjertesygdomme, mens markørerne ikke er fuldt klarlagt inden for de arvelige lungesygdomme, siger han.
 
Professoratet skal skabe ny viden indenfor arvelige risikofaktorer for lungesygdomme og undersøge underliggende sygdomsmekanismer på gen- og proteinniveau.
 

Arvelige faktorer for lungesygdomme

Forekomsten af lungesygdomme er øget, og en stor del af risikoen tilskrives arvelige faktorer. To danske tvillingestudier viser, at henholdsvis 60 procent af de samlede årsager til KOL og 80 procent af de samlede årsager til astma kan tilskrives arvelige faktorer. Med den øgede forekomst er forskningen aktuel og relevant:
 
- Man ved, at nogle af de store lungesygdomme som astma og KOL skyldes arvelig baggrund, der har betydning for, hvor følsom man er for at udvikle sygdommene. Men de underliggende genetiske markører eller kombinationerne heraf ved man egentlig ikke så meget om endnu, fortæller professor Morten Dahl.
 
Morten Dahl tiltrådte sin stilling som professor ved Institut for Klinisk Medicin på Sjællands Universitetshospital den 1. september 2018. Han har stor erfaring inden for lungegenetik og har tidligere arbejdet ved laboratorier på Herlev Hospital, Brigham and Women's Hospital i Boston, Harvard School of Public Health i Boston og ved Rigshospitalet.
 

Tiltrædelsesforelæsning 16. november 2018

Der afholdes tiltrædelsesforelæsning for professor Morten Dahl fredag den 16. november 2018 kl. 14-16 i Auditoriet på Sjællands Universitetshospital, Lykkebækvej 1, 4600 Køge.
Forelæsningen har titlen: Genetiske risikofaktorer for lungesygdom.
   

Foto


 

Kontaktoplysninger for pressen

Morten Dahl, professor, overlæge, dr.med., ph.d., Klinisk Biokemisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital, modah@regionsjaelland.dk, 47 32 55 45 / 27 15 07 52
 
 
Oprettet
01.10.18
Opdateret
01.10.18
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52