Søg
 

Naturen vandt Sundhedsprisen 2013

Pressemeddelelse: Torsdag d. 10. oktober 2013

Søren Paludan, idemanden bag Kærehaveprojektet i Ringsted, løb med førstepræmien og 30.000 kr. i finalen ved Region Sjællands Sundhedspris 2013

​Det blev et projekt ude i naturen, som løb med en af Danmarks mest prestigefyldte priser på sundhedsområdet, da Region Sjælland i aftes fandt vinderen af Sundhedsprisen 2013. Førstepræmien og dermed 30.000 kr. gik til Søren Paludan fra Ringsted, som er idemanden bag Kærehaveprojektet.

Paludan er skovejer, skovrider og selvstændig, og han har lavet Kærehaveprojektet i samarbejde med Ringsted Kommune. Basis for det hele er Kærehaveskoven, hvor der er etableret en lang række faciliteter som eksempelvis en fitnessbane, et handicapvenligt stisystem og bålhytter, og aktiviteter som orienteringsløb og skattejagt via sms er sat i system i skoven.

 - Troede, jeg var chanceløs

Søren Paludan havde taget en smuk buket grene med fra skoven til prisoverrækkelsen, i efterårets farver, men først ved selve finalen turde han tro på, han havde en chance for at vinde.

 - Fra starten troede jeg, at jeg var helt chanceløs, fordi jeg vidste, at jeg aldrig ville kunne samle så mange stemmer på Facebook, som foreninger med en stor medlemsskare ville kunne. Men så gik det op for mig, at det kun var en enkelt af finalisterne skulle findes via Facebook, og at dommerne ville udpege de to andre, sagde en glad Paludan, der ser nye perspektiver for hans koncept efter at have fået denne pris.

- Mit store håb er, at ideen kan blive udbredt over hele landet, og her kan en sådan pris måske være med som en lille øjenåbner, kom det fra Søren Paludan. Han tilføjede, med et stort smil, at han nok regnede med at ville bruge lidt af pengene på sig selv og sine nærmeste!

- Jeg har lagt så megen energi i projektet og så mange af mine personlige midler, at det må være rimeligt, at vi bruger en smule af præmien på at forsøde tilværelsen lidt…Billedtekst:
Søren Paludan blev flankeret af naturvejleder og udviklingskonsulent Eva Skytte fra Dansk Skovforening, da de officielle vinderbilleder blev taget.

Foto: Gert Ellegaard, Region Sjælland

 Flere besøgende i skoven

Kærehaveprojektet blev sat i gang i 2012, og foruden Søren Paludan og Ringsted Kommune er også Dansk Skovforening gået med, ligesom en del lokale foreninger, organisationer og frivillige indgår i projektet.

En særlig del af projektet er kurser for pædagoger, lærere, plejepersonale, sundhedsmedarbejdere og frivillige, som lærer at bruge skoven og mulighederne her i deres arbejde for og med andre mennesker. Kærehaveprojektet sigter nemlig også mod de grupper, der er afhængige af, at andre tager dem med ud i skoven, som børn, ældre og handicappede.

Mange forskellige grupper af borgere har taget godt imod projektet, og besøgstallet i skoven er steget markant siden starten.

En ildsjæl

Regionsrådsmedlem Nicolai Nicolaisen stod for overrækkelsen af prisen til Søren Paludan og kaldte ham blandt andet for en af de ildsjæle, som regionen er rig på, når det gælder initiativer for at højne sundheden.

Sammen med regionsrådskollegerne Kirsten Devantier og Jette Leth Buhl har Nicolai Nicolaisen udgjort årets dommerpanel, og de valgte at lade andenpræmien i årets Sundhedspris gå til Sydhavsøernes Frugtfestival, som hvert år fejrer frugtavlen på Lolland, Falster, Fejø og Lilleø med en festival i Sakskøbing. Formålet er at få bragt mere frugt ind hverdagen, og festivalen er traditionelt et stort tilløbsstykke, som trækker omkring 25.000 mennesker til byen.

Sydhavsøernes Frugtfestival får 15.000 kr. som det kontante bevis på andenpræmien.

Facebook-finalisten nr. 3

Den tredje finalist var foreningen BMI Brikken, der er aktiv i hele landet, men har base i Næstved. Foreningen arbejder non-profit til fordel for mennesker, der lider af overvægt eller svær overvægt.

Tredjepræmien i Sundhedsprisen ledsages af 5.000 kr.

BMI Brikken var Facebook-brugernes forhåndsfavorit, idet foreningen havde sikret sig finalepladsen via afstemningen her. Det er i øvrigt andet år i træk, Region Sjælland har valgt Facebook til at få kandidaterne frem, og i alt var der foreslået 26 kandidater til prisen.

Også priser til medarbejderne

Parallelt med den åbne Sundhedspris har Region Sjælland også en intern pris, Medarbejdernes Sundhedspris, med samme dommerpanel og samme præmiebeløb. Panelet udvalgte tre finalister, og så blev rækkefølgen afgjort af en afstemning blandt de omkring 18.000 medarbejdere i Region Sjælland.

Vinder her blev Akutafdelingen på Holbæk Sygehus, andenpræmien gik til Medicinsk Afdeling på Køge Sygehus, mens Urologisk Afdeling på Næstved Sygehus blev nummer tre.

Medarbejdernes Sundhedspris kan søges af en afdeling, et afsnit, et team eller andre, som gør noget særligt for sundheden på arbejdspladsen.

 

Fakta om Sundhedsprisen i Region Sjælland

● Prisen går til en person, virksomhed, forening eller organisation, der gør en særlig sundhedsfremmende indsats i regionen.

● Sundhedsprisen er stiftet for at sætte fokus på Den Sunde Region

Tidligere vindere (i 2010 og 2011 blev også Seernes Sundhedspris uddelt):

2008: Foreningen Aktiv Natur Velvære, Bildsø Strand, og BEC, Roskilde

2009: Valsemøllen A/S, Køge, og Enheden for overvægtige børn og unge, Holbæk Sygehus

2010: Gerlev Idrætshøjskole.

            Seernes Sundhedspris: Foreningen Streetpower i Nyråd

2011: Flakkebjerg Efterskole

           Seernes Sundhedspris: Sorø BMX-klub

2012: Slagelse Svømmeklub

 

Download foto


 
 

Kontaktoplysninger for pressen:

Regionsrådsmedlem Kirsten Devantier, tlf. 40 62 75 04

Regionsrådsmedlem Nicolai Nicolaisen, tlf. 40 62 75 04

Regionsrådsmedlem Jette Leth Buhl, tlf. 40 62 75 04

 
Oprettet
10.10.13
Opdateret
22.08.14
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52