Søg
 

Martha er Grønlands syntetiske stemme

Pressemeddelelse: Torsdag d. 26. februar 2015

Synscenter Refsnæs er nu klar med den syntetiske grønlandske stemme, Martha. Martha kan hjælpe grønlandske synshandicappede til læse tekster på grønlandsk.

Stemmen forventes at få stor betydning for den specialpædagogiske indsats i det grønlandske uddannelsessystem.​

Den grønlandske stemme er resultatet af flere års udvikling. Det er den danske virksomhed MV-Nordic A/S, som har udviklet Martha for Synscenter Refsnæs i samarbejde med lingvister og lokale grønlandske sprogfolk. Martha lyder både meget naturlig og er let at forstå.

- Manglen på en syntetisk grønlandsk stemme har hidtil stillet sig i vejen for at udnytte informationsteknologi som hjælpemiddel blandt synshandicappede i Grønland, fortæller projektleder, ph.d. cand.comm. Lars Ballieu Christensen fra Synscenter Refsnæs i Kalundborg.

- Med stemmen Martha bliver det med ét muligt at konvertere skriftlige materialer til lydbøger, og en lang række hjælpemidler bliver tilgængelige på grønlandsk. Det drejer sig både om oplæsningsfunktioner i almindelige programmer, som for eksempel Microsoft Word og Apple’s Safari browser, og om specialiserede hjælpemidler som skærmlæsere, forstørrelsesprogrammer og ordblindeværktøjer, fortæller Lars Ballieu Christensen.

Udviklingen af Martha er en del af et treårigt projekt, som også omfatter specialpædagogisk kompetenceudvikling blandt grønlandske lærere og pædagoger og oversættelse af en række danske inklusionsteknologier. Synscenter Refsnæs har fået midler fra VELUX Fondene til projektet, som er en gave til det grønlandske folk. Efter projektets afslutning overgår ansvaret for vedligeholdelsen af stemmen til Det grønlandske Sprogsekretariat.

Martha kan hentes gratis fra hjemmesiden www.atuffat.gl. Herfra kan borgere i Grønland også hente en gratis dansk stemme.

Synscenter Refsnæs har også oversat sin prisvindende konverteringstjeneste RoboBraille til grønlandsk. RoboBraille gør det muligt at konvertere undervisningsmaterialer og anden tekst til alternative formater i for eksempel punktskrift, lydbøger og e-bøger. Tjenesten kan også anvendes til at konvertere ellers utilgængelige eller vanskelige dokumenter til formater, som er lettere at anvende for synshandicappede. RoboBraille er gratis og kan prøves på www.robobraille.org.

Om Synscenter Refsnæs

Synscenter Refsnæs er det nationale kompetencecenter for blinde og svagsynede børn i Danmark. Synscenter Refsnæs har en mangeårig tradition for at bistå det grønlandske selvstyre med kompetencer inden for det synsfaglige område.

www.synref.dk


Kontaktoplysninger for pressen: 

Lars Ballieu Christensen, ph.d., cand.comm., projektleder, lars@robobraille.org, +45 40 32 68 23

Oprettet
26.02.15
Opdateret
26.02.15
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52