Søg
 

Lovende forskning skal bremse udbredt øjensygdom

Pressemeddelelse: Torsdag d. 22. oktober 2015

Forskning fra Roskilde Sygehus forsøger at klarlægge årsagen til øjenforkalkning, der rammer hver tredje ældre dansker. VELUX FONDEN har valgt at støtte forskningen med et millionbeløb.

Forskning fra Roskilde Sygehus forsøger at klarlægge årsagen til øjenforkalkning, der rammer hver tredje ældre dansker. VELUX FONDEN har valgt at støtte forskningen med et millionbeløb.

Mellem 30 og 40 procent af alle danskere får med alderen konstateret øjenforkalkning. Det betegnes som en folkesygdom, men forskningen i hvorfor øjenforkalkning opstår er begrænset. Hvis man kigger få år tilbage, var der ikke udsigt til at kunne forebygge sygdommen. Men det er ved at ændre sig.

Torben Lykke Sørensen, klinisk professor i øjensygdomme ved Københavns Universitet og Øjenafdelingen på Roskilde Sygehus, leder forskningen på området. Hans teori er, at årsagen til udvikling af øjenforkalkning, der også kaldes AMD, (Alders-relateret Makula Degeneration) måske kan afsløres ved at tænke anderledes, end man traditionelt har gjort:

- AMD er altid blevet set som en øjensygdom, men vi arbejder med en ide om, at sygdommen også kan skyldes forandringer i kroppen, siger Torben Lykke Sørensen.

Det betyder, at man ikke blot kigger på øjet, hos de patienter der lider af øjenforkalkning. Man kigger på immunforsvaret, og ser om der er nogen sammenfald hos patienter med AMD.

250 blodprøver

Efter analyser af omkring 250 blodprøver fra patienter med øjenforkalkning, ser sammenhængen ud til at være der. Patienter med fremskreden øjenforkalkning viste sig at have ændrede niveauer af proteinet CD200 i blodet. Et protein der er sat i forbindelse med både aldring og udviklingen af Alzheimers. Den viden kan være første skridt til at forebygge fremskreden øjenforkalkning. Noget som både vil være godt for patienterne og for sygehusenes økonomi.

Behandlingen af fremskreden AMD består i dag af gentagende ambulante besøg på sygehuset, hvor medicinen gives. Noget som årligt koster omkring en kvart milliard. Hvis forskningen kan finde en måde at forebygge øjenforkalkning, vil patienterne blive sparet for både generne ved sygdommen og de mange behandlinger.

Millionstøtte

Forskningen er lovende for den fremtidige behandling af øjenforkalkning. Derfor er forskningen også blevet støttet med 2,2 millioner kroner fra VELUX FONDEN. Penge der blandt andet bliver brugt på Ph.D.- studerende, der tager del i forskningen, ligesom der skal foretages blodprøver af patienter med AMD.

Hvornår forskningen kan omsættes til nye behandlingsformer er endnu uklart. Torben Lykke Sørensen påpeger, at beviserne skal være så klare, som det er videnskabeligt muligt, før man vil snakke om, at der er fundet en metode til forebyggelse:

- Jeg kan ikke sige hvornår, vi har en måde at forebygge sygdommen på, men jeg tror på, at det er muligt.


Kontaktoplysninger for pressen:

Torben Lykke Sørensen, klinisk professor i øjensygdomme ved Københavns Universitet og Øjenafdelingen på Roskilde Sygehus, mobil 26 62 01 22

 

Oprettet
22.10.15
Opdateret
22.10.15
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52