Allerbedst ligger behandlingen af patienter med lymfeknudekræft og modermærkekræft med 100 procent og 95 procent behandlet inden for tidsfristen i kræftpakkerne, mens operation for livmoderkræft og brystkræft ligger på 88 og 85 procent.
For nogle kræftformer er der sket en markant forbedring. For patienter, der opereres for prostatakræft, er målopfyldelsen steget fra 27 procent i 2. kvartal 2014 til 50 procent i 3. kvartal 2014. Hvilket faktisk er det næstbedste resultat i de fem danske regioner.
- Der er stadig et potentiale for forbedringer i vores kræftbehandling, men jeg glæder mig over, at Region Sjælland har præsteret den største stigning i målopfyldelse pr. kvartal, som nogen region har opnået siden opgørelsen startede i 2013. Vi har i Regionsrådet haft meget stort fokus på at løfte kræftområdet. Men den markante fremgang er først og fremmest medarbejdernes store fortjeneste. Der er ydet en kæmpe indsats ude på sygehusene, siger Jens Stenbæk, regionsrådsformand i Region Sjælland.
Teis Andersen, vicedirektør og lægelig chef på Roskilde og Køge sygehuse, glæder sig også over tallene.
- Vi er på rette vej, men vi skal blive endnu bedre. Vi har en udfordring i forhold til patienter, som vi i dag ikke selv kan behandle, for eksempel med operation for prostatakræft. Det tager uundgåeligt ekstra tid, når patienterne skal krydse regionsgrænsen. Derfor skal vi i Region Sjælland have mulighed for selv at operere patienter med prostatakræft, så hele forløbet kan gennemføres i samme regi og tættere på, hvor patienten bor, siger Teis Andersen.
I 3. kvartal 2014 drejede det sig om 14 patienter fra Region Sjælland, der blev opereret for prostatakræft på for eksempel Rigshospitalet. I de tilfælde, hvor patienterne ikke er opereret inden for tidsfristen i kræftpakken, er der typisk tale om tre til fem dages overskridelse. Der er dog det specielle ved prostatakræft, at en hel del patienter har brug for tid til at tænke sig om, før de siger ja tak til en operation på grund af risikoen for impotens eller inkontinens.
Hurtigere behandling af kræftpatienter er prioriteret højt af Regionsrådet i Region Sjælland i 2015. Som et vigtigt arbejdsredskab for sygehusene er Region Sjælland i gang med at indføre et nyt kræftmonitoreringssystem som er det første af sin art i Danmark.
- Det betyder, at vi lettere kan følge den enkelte patient blandt de mange hundreder af patienter, der på hvert givet tidspunkt er i gang med undersøgelse eller behandling for kræft. Systemet har en funktion, som advarer, hvis en patient er tæt på at ramme en tidsfrist i sit kræftpakkeforløb, fortæller Teis Andersen.
FAKTA Kræftpakkeforløb i Region Sjælland
Målopfyldelse i 3. kvartal 2014, sammenlignet med 2. kvartal 2014 i parentes. Ventetid på grund af patientens eget ønske om at udsætte en undersøgelse eller behandling er ikke fratrukket.
Samlet målopfyldelse: 80 % (73 %)
Brystkræft, kirurgi: 85 % (82 %)
Hoved- og halskræft, stråler: 60 % (54 %)
Lymfeknudekræft, kemoterapi: 100 % (100 %)
ræft i bugspytkirtel, kemoterapi: 62 % (ikke opgjort pga. få patienter)Kræft i spiserør, kemoterapi: 75 % (ikke opgjort pga. få patienter)
Kræft i tyk- og endetarm, kirurgi: 75 % (55 %)
Kræft i tyk- og endetarm, kemoterapi: 63 % (77 %)
Kræft i prostata, kirurgi: 50 % (27 %)
Livmoderkræft, kirurgi: 88 % (84 %)
Modermærkekræft, kirurgi: 95 % (97 %)
Lungekræft, kemoterapi: 84 % (89 %)
Lungekræft, stråler: 72 % (60 %)
Diagnostisk pakkeforløb (uspecifikke symptomer), udredning: 85 % (75 %)
Metastasepakke, udredning: 80 % (65 %)
Kilde: Statens Serum Institut
Kontaktoplysninger for pressen:
Regionsrådsformand Jens Stenbæk, 20 37 11 98
Vicedirektør, lægelig chef Teis Andersen, 21 25 20 70