Søg
 

Jonstruplejren er klar til at hjælpe nære kontakter i karantæne

Pressemeddelelse: Mandag d. 31. august 2020

Styrelsen for Patientsikkerhed har besluttet at oprette karantænefaciliteter i Ballerup, så nære kontakter til COVID-19 smittede fra Region Sjælland, der ikke har mulighed for at isolere sig i eget hjem, frivilligt kan gå i karantæne i Jonstruplejren.

​Er man nær kontakt til en person, der er smittet med COVID-19, skal man undgå kontakt med andre mennesker. Men det kan være svært at gå i karantæne i eget hjem, når man bor sammen med familie eller værelseskammerater. Derfor har Region Sjælland på anmodning af Styrelsen for Patientsikkerhed klargjort karantænefaciliteter i samarbejde med Forsvaret, som styrelsen kan tilbyde nære kontakter til folk smittet med COVID-19. Det er således raske personer, som kan være smittet.

Til den opgave har Forsvaret udpeget en bygning i Jonstruplejren i Ballerup, da den har de nødvendige faciliteter.

- Ikke alle har mulighed for at isolere sig fra de øvrige i sin husstand. Mange kollegier har for eksempel fælleskøkkener, eller man som familie bor mange under samme tag. Sammen med styrelsen har vi vist rettidig omhu ved at gøre klar i en bygning i Jonstruplejren, så borgere kan gøre brug af tilbuddet, når Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, de skal i karantæne og ikke kan gøre det i eget hjem, siger Ole Mazur Hendriksen, lægefaglig chef i Præhospitalt Center, Region Sjælland.

Meningen med karantænen er, at potentielt smittede holdes adskilt fra andre borgere, indtil den maksimale inkubationstid er overstået. Inkubationstiden er den tid, der går fra, at man har været udsat for smitte, til man får symptomer. For COVID-19 er inkubationstiden i gennemsnit fem til syv dage, men der kan gå alt fra to til tolv dage fra smitte til begyndende symptomer.

Ingen pladser i brug endnu

Karantænefaciliteten i Ballerup står nu klar, og det skal den foreløbigt frem til nytår. Lejren er endnu ikke taget i brug af nogen borgere, med det er kun positivt, ifølge Ole Mazur Hendriksen.

- Det er jo forhåbentlig ensbetydende med, at der ikke er brug for karantænepladserne lige nu og her. Vi har et fantastisk samarbejde med Forsvaret og Hjemmeværnet, som på rekordtid gjorde det muligt at rykke ind i Jonstruplejren. Det betyder, at vi nu kan tilbyde borgere, der ikke kan være i karantæne i eget hjem, muligheden for kortvarigt at flytte ind i Jonstruplejren. På den måde kan vi stoppe eventuelle smittekæder og smittespredning i samfundet, siger Ole Mazur Hendriksen.

Foreløbig er 25 karantænepladser gjort klar, og de kan udvides efter behov. Karantænen er frivillig, og det er derfor op til den enkelte borger at takke ja eller nej til tilbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

En potentielt smittet person er en, der er udpeget af Styrelsen for Patientsikkerhed som en nær kontakt. Efter en konkret vurdering af borgerens mulighed for karantæne i eget hjem, beslutter Styrelsen for Patientsikkerhed, om borgeren skal tilbydes en mulighed for at komme i karantæne i Jonstruplejren.

Fakta:

  • Det er kun en bygning i Jonstruplejren, som skal benyttes. Jonstruplejren består af mange selvstændige bygninger - og det er derfor nemt at gå i karantæne i den ene bygning, samtidig med at lejrens øvrige funktioner kører videre. Forsvaret, Rigspolitiet og Hjemmeværnet benytter de øvrige dele af Jonstruplejren.
  • Karantænefaciliteterne i Jonstruplejren er et tilbud til borgere, der er nære kontakter til en smittet person. De er derfor potentielt smittede med COVID-19 på grund af deres tætte kontakt med en smittet. Det er Region Sjælland, der har ansvar for at stille karantænefaciliteter til rådighed til potentielt smittede efter aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed.
  • For borgere smittet med COVID-19 men uden behov for indlæggelse, skal den enkelte kommune stille faciliteter til rådighed til isolation af borgere, som på baggrund af kommunens visitation og af hensyn til andres sundhed ikke kan være isoleret i eget hjem og frivilligt vil lade sig isolere på en sådan facilitet.

Billedtekster:

Fototekst til billedet "Jonstruplejren en-bygning": Det er en bygning i Jonstruplejren, som er udpeget til mulig karantænefacilitet for de personer, der har været i nær kontakt med smittede.
Fototekst til billedet "Jonstruplejren dialog": Lægefaglig chef i Præhospitalt Center i Region Sjælland, Ole Mazur Hendriksen,  i dialog med distriktschef Vilhelm Elsang fra Hjemmeværnet. Hjemmeværnet har sammen med Forsvaret og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse klargjort faciliteterne og står for driften.​


Kontaktoplysninger for pressen:

Ole Mazur Hendriksen, præhospital lægelig chef i Region Sjælland, 21 34 96 90
Pressevagten i Region Sjælland, 57 87 50 52​
Oprettet
31.08.20
Opdateret
31.08.20
 

 Kontakt

 
Pressevagt
Region Sjælland
Alléen 15
4180 Sorø
Tlf. 57 87 50 52