I forbindelse med operationer af mave-tarm-patienter er der opstået forskellige utilsigtede hændelser. Det er hændelser, som ikke må eller bør ske, og som der konstant holdes øje med, så man kan sikre patientsikkerheden:
- Alle former for kirurgiske afdelinger vil opleve komplikationer eller hændelser, som man ikke kan forudse. Ved at registrere dem og overvåge dem, så kan man opdage eksempelvis mønstre, som man kan reagere på, og det er det vi har gjort nu, forklarer Vicedirektør for Nykøbing F. Sygehus, Lisbeth Lumby Rasmussen, og fortsætter:
- Rent statistisk er der ingen forskel på afdeling i Nykøbing i forhold til afdelinger på andre sygehuse. Derfor forventer vi en hurtig afklaring på situationen og forventer, at afdelingen er tilbage på fuld styrke igen i næste uge.
Hjælp fra Odense
Ledelsen på Nykøbing F. Sygehus har derfor valgt at give den kirurgiske afdeling en kort pause og tage belastningen af afdelingen, så man kan komme til bunds i de utilsigtede hændelser:
- Vi har allieret os med et hold læger fra Odense Universitetshospital, som i starten af næste uge kommer til afdelingen. De kan understøtte os i vores undersøgelser og kan ligeledes vurdere, om der er tale om rene tilfældigheder, eller om vi skal kigge på eksempelvis procedureændringer, siger Vicedirektør Lisbeth Lumby Rasmussen.
Vicedirektør Lisbet Lumby Rasmussen understreger at der ikke er tale om enkeltstående tilfælde, der har udløst den midlertidige lukning af den kirurgiske afdeling:
- Vi har ikke reageret på en enkelt eller flere enkeltstående sager. Vi reagerer på et mønster i de utilsigtede hændelser. Det er netop det, der lægges op til fra Sundhedsstyrelsens side, at der konstant overvåges og vurderes, så man hele tiden kan sikre den optimale behandling og undgå gentagne fejl, der kan gå ud over patientsikkerheden.
Patienter vejledt
De patienter, som i forbindelse med operationen har været udsat for en utilsigtet hændelse, er orienteret, og er blevet vejledt i klagemulighederne:
- De patienter, vi har kendskab til, har vi rådgivet og vejledt. Hvis undersøgelsen viser flere tilfælde, så kontakter vi også disse patienter. Men det er vigtig at pointere at ingen patienter har været i livsfare fortæller Vicedirektør Lisbeth Lumby Rasmussen.
Nykøbing F. Sygehus modtager stadig akutte patienter og vil ligeledes gennemføre forskellige planlagte operationer. Indtil afdelingen er på plads igen, så opereres eller overflyttes akutte patienter i samråd med Sjællands Universitetshospital.
Kontaktoplysninger for pressen:
Vicedirektør Lisbeth Lumby Rasmussen, Nykøbing F. Sygehus, 51 62 99 79
Pressevagten, Region Sjælland, 57 87 50 52