Sådan lyder opfordringen fra Region Sjælland og de 17 kommuner i regionen, som i morgen afholder en stor trafikkonference om den trafikale infrastruktur i Region Sjælland.
Der er ingen grund til kolde fødder, når den brede forligskreds bag Femern-projektet nu skal træffe endelig beslutning om, at Femern A/S kan indgå aftaler med de bydende entreprenører. Sådan lyder det faste budskab fra Region Sjælland og de 17 kommuner i regionen (Kommunekontaktråd Sjælland), som i morgen er værter ved en stor trafikkonference om den trafikale infrastruktur i Region Sjælland.
- Den nye finansielle analyse fra Femern A/S bekræfter, at Femern-projektet er økonomisk robust. Samtidig bekræftes realismen i projektet af den eksterne vurdering fra revisions- og rådgivningsfirmaet EY. Det solide flertal på Christiansborg, der står bag beslutningen om at bygge verdens længste sænketunnel fra Rødby til Puttgarden, har set rigtigt. Der er ikke skyggen af fornuftige argumenter for, at Femern A/S ikke skal indgå aftaler med de bydende entreprenører, siger Jens Stenbæk, regionsrådsformand i Region Sjælland.
Niels Hörup, formand i Kommunekontaktråd Sjælland (KKR) og borgmester i Solrød Kommune, peger på, at Femern-projektet er en vækstfortælling. Ikke alene for Region Sjælland men for hele Danmark.
- Femern bliver en dynamo for vækst, innovation og jobskabelse. Byggeriet af tunnelen vil give 55.000 jobs i Femern-regionen. I en årrække vil sænketunnelen skabe global interesse, og den vil samle højt kvalificerede medarbejdere og en række innovative virksomheder i hele Region Sjælland.
Kbh-Hamborg på 2½ time
Når sænketunnelen fra Rødby til Puttgarden står færdig, anslås det, at togtrafikken til Hamborg vil seksdobles. Det vil tage 2½ time at køre i tog fra København til Hamborg.
- Al erfaring viser, at tilgængelighed og fremkommelighed er afgørende parametre for at skabe et attraktivt erhvervsklima. Det er også noget af dét, som vejer tungest, når udenlandske virksomheder kigger på, hvor de skal placere deres aktiviteter. Femern-forbindelsen styrker derfor også Danmarks bestræbelser på at blive et nordeuropæisk kraftcenter, siger Niels Hörup, formand i Kommunekontaktråd Sjælland (KKR) og borgmester i Solrød Kommune.
Erhvervslivet er klar
Der er i Danmark allerede investeret massivt i Femern-projektet med rådgivere, miljøundersøgelser og beregninger. Også Region Sjælland har investeret målrettet i Femern-projektet.
- Vi er allerede i startblokkene. Innovationsmiljøerne er bygget op. Uddannelsesinstitutionerne er gearede. Vi er klar til at skabe den erhvervsudvikling, der er nødvendig for at høste frugterne af Femern-projektet. Vi har investeret mere end 40 mio.kr. i at forberede virksomhederne og deres medarbejdere på at kunne deltage i byggeprojektet. Projektet er Danmarks største innovationsprojekt og formentlig det infrastruktur-projekt, som får størst strategisk betydning for hele Danmark. Femern kommer til at binde Skandinavien sammen med det europæiske kontinent, siger Jens Stenbæk, regionsrådsformand i Region Sjælland.
140 personer deltager i trafikkonferencen fredag, som foruden Femern-forbindelsen også vil handle om fremtidens trafikale og kollektive trafik i Region Sjælland.
Kontaktoplysninger for pressen:
Jens Stenbæk, Regionsrådsformand i Region Sjælland, tlf. 20 37 11 98
Niels Hörup, borgmester i Solrød og formand for KKR Sjælland, tlf. 61 66 03 75
Knud Erik Hansen, borgmester i Faxe og næstformand for KKR Sjælland, tlf. 30 50 86 14
Susanne Lundvald, 2. næstformand i Region Sjælland, tlf. 29 79 71 12