Søg
 

Husk influenza-vaccination. Vigtigere end nogensinde

Pressemeddelelse: Torsdag d. 01. oktober 2020

Dødeligheden for COVID-19 stiger markant, hvis man samtidig får almindelig influenza. Derfor gør Region Sjælland i år en særlig indsats for, at flere borgere bliver vaccineret imod influenza.

**Rettelse om pneumokokvaccine. Der stod tidligere, at vaccinen skal tages over flere omgange. For langt de fleste skal den ikke tages over flere omgange, medmindre man er barn​**

Sig ja til influenza-vaccination - det er en rask beslutning. Sådan lyder opfordringen i den landsdækkende kampagne, Sundhedsstyrelsen har lanceret. I forlængelse af den landsdækkende indsats har Region Sjælland iværksat en række regionale tiltag, der skal sikre øget tilslutning til vaccinen.

- Influenza er en virusinfektion, der kan ramme alle. Ældre og andre sårbare borgere er særligt udsatte, og hvis man samtidig bliver ramt af COVID-19, kan det være dødeligt. Derfor vil jeg opfordre alle over 65 år til at tage imod tilbuddet om influenza-vaccination. Jeg vil samtidig opfordre de pårørende til at gøre deres forældre og bedsteforældre opmærksom på tilbuddet, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Udvidet med vaccination mod pneumokokker

I 2020 har Folketinget, som konsekvens af Corona-pandemien, vedtaget, at alle borgere på 65 år og derover også skal tilbydes gratis vaccination mod pneumokokker, som blandt andet kan forårsage meningitis, blodforgiftning og lungebetændelse. Tilbuddet gælder også andre risikogrupper. Vaccination mod pneumokokker er for langt de fleste danskere et enkelt stik, der kan gives samtidig med influenzavaccinationen hos egen læge. Børn skal have pneumokokvaccinationen over to til tre omgange afhængig af barnets alder.

Også mulighed for vaccination på sygehuset ifm. ambulant kontrol

Som noget nyt kan patienter og borgere i risikogrupperne i Region Sjælland blive vaccineret i nogle af sygehusenes ambulatorier, når de alligevel er til ambulant kontrol.

- I år er det ikke en almindelig influenza-sæson, vi går ind i. I forvejen kan influenza være dødelig for særligt sårbare grupper, men i år kommer risikoen for COVID-19 oven i. Den ekstraordinære situation kræver ekstraordinære tiltag, og vi gør alt for, at regionens borgere så let som muligt kan blive vaccineret. Samtidig intensiverer vi indsatsen for, at alt sundhedspersonale også bliver vaccineret, blandt andet for at de ikke skal smitte borgere og patienter, siger Britta Ortiz Echeverria, lægelig chefkonsulent i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Danmark har en målsætning om, at mindst 75 procent af borgerne i risikogrupperne bliver vaccineret, sådan som Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler det. For at nå så mange som muligt, er der iværksat en lang række landsdækkende og regionale initiativer, som skal beskytte borgerne mod både influenza og COVID-19.

Influenza-vaccination er gratis til og med 15. januar. Derefter skal man selv betale. Vaccination mod pneumokokker er gratis - også efter 15. januar

Læs mere om mulighederne for vaccination:

Er du 65 – 84 år og har du IKKE symptomer på COVID-19, kan du: 

 • Fra 1. oktober blive vaccineret imod influenza hos din egen læge
 • Blive vaccineret imod pneumokokker hos din egen læge
 • Fra 1. oktober blive vaccineret imod influenza på sygehuset ifm. med ambulant kontrol eller lignende 

Er du 65 + og HAR symptomer på COVID-19, kan du: 

 • Tale med din egen læge med henblik på en test for COVID-19. Når du har symptomer kan du ikke blive vaccineret for influenza. 
 • Hvis testen viser, at du har COVID-19, kan du først blive vaccineret imod influenza og pneumokokker EFTER du er blevet rask

Er du 85 år +, kan du: 

 • Fra 1. oktober blive vaccineret med særlig vaccine for din aldersgruppe hos egen læge 
 • Blive vaccineret mod penumokokker hos egen læge 
 • Fra 1. oktober blive vaccineret med særlig vaccine for din aldersgruppe på sygehus ifm. ambulant kontrol eller lignende 

Tilhører du en af de øvrige risikogrupper og lider du f.eks. af en eller flere kroniske sygdomme (uanset alder), kan du: 

 • Fra 1. oktober blive vaccineret imod influenza hos din egen læge
 • Blive vaccineret imod pneumokokker hos din egen læge (Børn skal have pneumokokvaccinationen over to til tre omgange afhængig af barnets alder)
 • Fra 1. oktober blive vaccineret imod influenza i nogle ambulatorier på regionens sygehuse ifm. med ambulant kontrol eller lignende​

Kontaktoplysninger for presse:

Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, 51 14 54 96
Britta Ortiz Echevarria, lægelig chefkonsulent i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, 40 88 02 55​
Oprettet
30.09.20
Opdateret
05.10.20
 

 Kontakt