Den danske patientforening hilser tiltag som Holbæk Sygehus’ velkommen, da op mod 450.000 danskere lever med sygdommen uden at vide det.
Patienter med knogleskørhed skal i behandling så tidligt som muligt, og det arbejder Holbæk Sygehus for. Sygehuset tjekker patienterne for knogleskørhed, når de viser de tidlige symptomer på folkesygdommen.
Holbæk Sygehus arbejder ud fra, at det første brud skal være det sidste. Den behandling har gjort sygehuset til et af blot fire sygehuse i Norden med et sølv-diplom fra Den Internationale Osteoporose Forening, IOF.
- Patienter med typer af knoglebrud som kan være tegn på knogleskørhed bliver helt systematisk tilbudt knoglescanning og rådgivning. Hvis du er omkring 50 år, er et af de første tegn et brud på underarmen, og ved at tilbyde et tjek kan de komme i behandling flere år tidligere end ellers, siger Bo Abrahamsen, overlæge og professor på Holbæk Sygehus.
Ifølge WHO og Sundhedsstyrelsen er der over en halv million, der går rundt med knogleskørhed i Danmark, men kun 132.000 får den nødvendige behandling.
- Vi synes, at der skal gøres noget for at opspore dem, der går rundt med knogleskørhed uden at vide det. Vi har i en årrække blandt andet arbejdet for et større fokus på osteoporose hos patienter, der behandles for knoglebrud, og vi hilser alle initiativer velkomne, der kan gøre, at ”den første fraktur bliver den sidste”, siger Ulla Knappe, formand for den danske Osteoporoseforening.
Holbæk Sygehus har fået anerkendelsen af IOF på baggrund af et godt samarbejde på tværs af akutafdelingen, ortopædkirurgisk afdeling og medicinsk afdeling, hvor de yder en dokumenteret, systematisk indsats efter danske og internationale retningslinjer. Samtidig sørger de selv for, at patienter med knogleskørhed kommer i behandling og kontrollerer, at behandlingen virker, som den skal.
Det er aldrig for sent
Konsekvenserne ved sygdommen er overdødelighed, smerter og dårlig førlighed, der begrænser patienten i sit liv. Men det er aldrig for sent at komme i behandling.
- Selvom patienten starter behandlingen sent i livet, kan vi behandle med god effekt og nedsætte risikoen for brud betydeligt. Vi skal undgå de alvorlige brud, og ved at starte behandlingen efter at have brækket hånden, kan de måske slippe for et sammenfald i ryggen på sigt, siger Bo Abrahamsen.
Halvdelen af de personer, der lider af knogleskørhed, arver det. Derfor kan det være en god ide at nævne det for sin læge, hvis der er knogleskørhed i familien, og du er i 50 års alderen.
Det må også gerne være inden den brækkede hofte eller underarm, som automatisk bringer dig i Bo Abrahamsens og hans kollegaers søgelys, selvom de står klar til at hjælpe.
- Hos os får patienterne en behandling, der er i international topklasse. Hvis du brækker noget i Holbæk, og der er tegn på knogleskørhed, så finder vi ud af det, siger Bo Abrahamsen.
Kontaktoplysninger:
Bo Abrahamsen, overlæge og professor ved Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus, tlf. 93 56 63 51