Højskoleophold giver psykisk syge mod på livet i Region Sjælland

Pressemeddelelse: Onsdag d. 22. april 2015

Et værdifuldt liv trods psykisk sygdom handler om meget mere end den rette medicin. Det handler også om at kunne dele erfaringer, bekymringer og glæder med andre, der har været i samme situation.

Derfor tilbyder Region Sjælland igen i år 30 brugere af Psykiatrien et fem dages højskoleophold på livsstilshøjskolen Ubberup Højskole ved Kalundborg. Recovery Højskolen foregår fra den 13. maj.

Region Sjælland har fået fondsmidler til at gentage efterårets succes, Recovery højskolen. Her kan kursisterne udveksle erfaringer omkring det at leve et godt liv med en psykisk lidelse med både nuværende og tidligere patienter.

Målet med højskoleopholdet er at give kursisterne viden om og inspiration til at finde egne ben og veje i processen med at komme sig efter alvorlige psykiske problemer. For man kan komme sig efter psykiske lidelser – også alvorlige lidelser.

At høre andres historie er med til at give håb om at komme sig. Derfor bliver al undervisning på opholdet varetaget af tidligere brugere af Psykiatrien, der i dag arbejder for at omsætte deres erfaringer til støtte og hjælp for nuværende patienter (peer to peer*). Under højskoleopholdet er desuden knyttet tre tutorer, der alle har egne erfaringer fra Psykiatrien.

Udover foredrag og netværk får deltagerne desuden mulighed for at prøve kræfter med forskellige udtryksformer i workshops. Blandt andet vil der være fortælle- og skriveworkshops, et maleværksted samt masser af sund mad og bevægelse på en ny og sjov måde.

Uddrag fra evalueringer, Recoveryhøjskolen i november 2014:
- Jeg tager herfra som et nyt menneske. Det har været kanon at have fået muligheden for det her ophold. I alle de år jeg har været syg, er det her, det jeg har fået allermest ud af. Jeg har fået ny viden og nyt mod. Det har været guld værd!

En anden har skrevet:
- Oplægsholdernes udgangspunkt i egne oplevelser er af meget stor værdi, giver troværdighed og fællesskab uden "jer og mig". Jeg har fået nyt håb og nye redskaber til fortsættelsen af mit liv. Tak til alle.

Konceptet for højskolen er udarbejdet af Enhed for Brugerstyret psykiatri

*I de kommende år vil der være mere fokus på brugen af peer-støtte for mennesker med psykiske vanskeligheder. Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen samarbejder fra 2014 til 2018 med kommuner, regioner og brugerorganisationer om at sætte fokus på at styrke brugen af peer to peer-støtte i de kommunale og regionale indsatser for mennesker med psykiske vanskeligheder.
Læs om peer projekter i Socialstyrelsen

Kontaktoplysninger for pressen:

Louise Friis Kusk, konsulent Psykiatrien Region Sjælland - Enhed for Brugerstyret psykiatri, tlf. 21516163

22.04.15
22.04.15

Psykiatrien Region Sjælland
Behandling af patienter med psykiske sygdomme. ​
Fælledvej 6
4200 Slagelse